Stolování - inspirace slovenským lidovým oděvem

Title Alternative:Dining - inspiration of slovak folk wear
Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Anotace Inspiraci mé bakalářské práce se stal lidový ženský oděv zdobený typickou slovenskou výšivkou a indickou technikou patchworku. V první části je práce zaměřená na teorii o historii lidového oděvu a výšivce. Pokračující slovy o patchworku a teorií o ubruse i jeho historii. Následující strany jsou o barvách a módních trendech. V experimentální části jsou obrázky vzorníků s popisem materiálového složení. Praktická část je z kolekcí ubrusů z prostěrkami. Každá z nich je určená k jiné příležitosti stolování.
The inspiration of that baccalaureate labour is folk women´s costume decorated by typical Slovak embroidery and Indian technique of patchwork. In the first part labour is intentional on theory about national clothing and embroidery. It´s proceed with words about patchwork and table -cloth with table-napkins and his history. The following pages are about colours and fashions trends. In experimental part are pictures of specimens with material description composition. The practical part consists of collection of table-clothes with table-napkins. Every of them is for special occasion.
Description
katedra: KDE; přílohy: CD; rozsah: 45s.
Subject(s)
- historie lidového oděvu, - ženský oděv, - výšivka, - textilní materiál, - patchwork, - ubrus, - stolování, - history of traditional wear, - women´s costume, - embroidery, - textile material, - patchwork, - table-cloth, - dining
Citation
ISSN
ISBN