Mikroskopie a jednoduchá databáze textilních vláken

Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
V této práci je popsána mikroskopie tak, jak začínala a postupně se vyvíjela, až k nejdokonalejším technikám současnosti. Největší díl je věnován konfokální mikroskopii. Je zde popsán princi činnosti mikroskopu, příprava vzorků a také ukázka samotného snímkování včetně možných chyb. Vyhodnocení dat týkajících se drsnosti povrchu vlákna v závislosti na počtu skenovacích kroků je znázorněno na grafech. Druhá část práce se věnuje databázovým systémům. A to jak z teoretické stránky, kde jsou zaznamenány obecné informace o databázových platformách, tak i z hlediska praktického. Součástí této práce je funkční databáze snímků a vybraných vlastností základních vláken. Snímky jsou z konfokálního mikroskopu, světelného mikroskopu a světelného elektronového mikroskopu.
In this labour are described techniques of microscopy, history of microscopy and emergence to the most perfect techniques in presents. The biggist patr is devoted to Confocal microscopy. There is described function of microscopy, prepare of samples and illustration of recording including scaning mistakes. Data evaluation about surface roughness in dependance on number of scanning steps. In second part are information about systems of databases. Theoretic part records general information about database´s platforms. Practical part form simple database including choice characteristics of basic fabrics. In database are photos from confocal microscopy, light microscope and SEM.
Description
katedra: KTM;
Subject(s)
historie mikroskopie, druhy mikroskopie, laserový konfokální mikroskop, databázové systémy, tvorba databáze, aplikace microsoft access, snímání metodou step, vyhodnocení křivek drsnosti, history of microscopy, types of microscopy, laser confocal microscope, systems of databases, creation of database, application microsoft access, recording with method step, evaluation of surface roughness data
Citation
ISSN
ISBN