Člověk peníze vytváří, peníze člověka utváří, dotváří a přetváří

Title Alternative:The man makes a money and money forms, reforms and put the finishing touches to the man - a jewell with czech currency.
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Téma,které jsem si zvolila na bakalářskou práci, je šperk s využitím českého oběživa.Zaměřila jsem se na symboly a detaily na oběživu zobrazené.Přemýšlela jsem o jejich estetickém pojetí. Hlavní inspiraci pro jeho vytvoření mi byl lidový šperk, který neplnil v minulosti pouze estetickou funkci, ale zaujímal i významné místo v tradičních lidových zvycích. Celá kolekce zahrnuje brože s mincemi a bankovkami, prsteny, předmět do kapsy. Část z nich je vytvořena ze stříbra. Druhou částí kolekce jsou šperky s historickou a součastnou měnou, u které jsem použila již vyrobené komponenty. V písemné části uvádím historii mincí, mincovní obraz a techniku ražby. Věnuji se bankovkám a jejich výrobě. Popisuji použité materiály a technologii výroby.
The project I chose as my bachelor work is a jewel with Czech currency. I focused on symbols and details on the currency. I reflected upon aesthetical conception. The main inspiration for my creations was folk gem. In the past it had an aesthetical function as well as an important position in traditional folk habits. All the colection covers brooches with coins and notes, rings, thing to the pocket . A part of them are made from silver. The second part are jewellery with historical and present currency for which I used manufactured components. In the written section I deal with the history of coins, coin image and technique of mintage as well as notes and their production. I describe materials and technology that were used.
Description
katedra: KDE; přílohy: cd; rozsah: 36s. , 10 s. obr. příloh.
Subject(s)
česká měna, historické mince, mincovní obraz, lidový šperk, stříbro, czech currency, historical coins, coin image, folk gem, silver
Citation
ISSN
ISBN