Tradiční ruční tkalcovské techniky

Title Alternative:Traditional hand weaving techniques
Loading...
Thumbnail Image
Date
2007
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Existuje velké množství způsobů jak tkát tkaninu nebo různé tkané doplňky. Za potřebí je i množství různých pomůcek a nástrojů, které nám práci ulehčují. Tyto způsoby a nástroje byly známy už v dávné době v podobě předtkalcovských technik, které se v průběhu let zdokonalovaly a vznikly známé, zajímavé a oblíbené tkalcovské techniky. V tkalcovské dílně katedry designu lze najít několik různých stavů a nástrojů sloužících ke tkaní. Jednotlivé způsoby tkaní se na těchto stavech liší a mají také různé vzorovací možnosti. Existuje řada aspektů ovlivňujících vzhled tkaniny. V bakalářské práci jsou tyto aspekty zmíněny a vysvětleny. Cílem práce je porovnat způsoby tkaní z hlediska vzorovacích možností a zjistit vzorovací vazební možnosti na ručním čtyřlistém tkalcovském stavu.
There is a great number of ways of weaving woven fabric or various woven complements. A considerable number of various tools and devices (instruments) make our work easier. These ways and instruments known for a long time in the form of pre - weaving techniques were developed in the course of years and as a result of that the famous, interesting and popular weaved techniques came into being. We can find different various weaving looms and instruments for weaving in the weaving workshop of our design department. The particular ways of weaving on these weaving looms differ and they have various design possibilities. There are several aspects having influence on the appearance of fabric. These aspects are mentioned and explained in this bachelor work. In intends to compare weaving ways considering design possibilities and to establish weave possibilities on the fourhealdframe weaving loom.
Description
katedra: KDE; přílohy: 1 CD, 42 vzorníků; rozsah: 78
Subject(s)
předtkalcovské techniky, tkalcovské techniky, ruční tkalcovský stav, vzorovací možnosti, vazební vzorovaní, pre - weaving techniques, weaving techniques, hand weaving machine (hand weaving loom), design possibilities, weave designing
Citation
ISSN
ISBN