Demografický rozbor židovské komunity v Mnichově Hradišti od poloviny 19. století do konce druhé světové války

Abstract
Tato diplomová práce se věnuje zpracování demografického vývoje židovské komunity v Mnichově Hradišti. Zaměřuje se zejména na období od poloviny devatenáctého století do zániku komunity během druhé světové války. Velký důraz je kladen na sledování migračních pohybů židovského obyvatelstva a na jejich profesní orientaci. Práce je rozdělena do pěti hlavních kapitol podle jednotlivých období. Při jejím vzniku byly použity knihy židovských familiantů, židovské matriky, sčítání lidu z let 1921 a 1930 a další materiály z Archivu Židovského muzea v Praze a Státního okresního archivu v Mladé Boleslavi. Součástí práce je příloha s počítačovou databází židovských obyvatel Mnichova Hradiště.
This diploma thesis is dedicated to processing of the demographical development of the Jewish community in Mnichovo Hradiště. It is focused mainly on the period from the half of the nineteenth century to the perishing of the community during the Second World War. The main focus is on researching information about migration movements of Jewish inhabitants and their professional orientation. The thesis is divided into five main chapters according to particular periods of time. The research is based on information from the books of Jewish familiants, Jewish registers, census in 1921 and 1930 and other documents from The Archive of the Jewish museum in Prague and State district archive in Mladá Boleslav. The thesis is accompanied by a computer database of Jewish inhabitants of the town Mnichovo Hradiště.
Description
Subject(s)
Židé, Mnichovo Hradiště, demografická struktura, migrace, profesní orientace, židovské matriky, sčítací operáty, Jews, Mnichovo Hradiště, Münchengrätz, demographic structure, migration, professional orientation, Jewish registers, census
Citation
ISSN
ISBN