Individuální plánování u klientů se závislostí

Title Alternative:x x
Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bakalářská práce se zabývala individuálním plánováním s klienty v Doléčovacím programu Advaita. Autor v textu vycházel ze svého za-městnání a z devíti let působení v sociálních službách a též ze současných teoretických poznatků práce s osobami, které mají diagnózu závislosti. Cílem bakalářské práce bylo zkoumat metodu individuálního plánování, resp. její efektivitu u lidí zotavujících se ze závislosti. Teoretická část tex-tu nejdříve představila základní pojmy, léčbu závislosti v ČR a její ucele-ný systém, s důrazem na služby následné péče. Dále se zabývala popisem metody individuálního plánování obecně i specificky, se zaměřením na službu následné péče v liberecké Advaitě. V praktické časti pak byli při-zváni pracovníci programu k rozhovoru, v němž bylo cílem dozvědět se o jejich postojích a zkušenostech s individuálním plánováním. Finálním cí-lem pak bylo zjistit, zda je metoda individuálního plánování efektivní při práci s klienty. Výzkum ukázal, že individuální plánování jako metoda práce s klienty je poměrně podceňovaná, pracovníci se u ní obávají rizika formalismu a také časové náročnosti a důslednosti, které dle nich metoda vyžaduje. Naopak za výhody tohoto nástroje považují jasnou strukturu a orientaci, cení si také názorného škálování (hvězdy), jež jako podklad k plánování využívají. Spíše než na dosahování cílů a plánování úkolů jsou pracovníci doléčování orientováni na vytváření a budování vztahu s klienty.
The bachelor thesis deals with individual planning with clients in the Advaita Re-entry Program. The author spoke of his work and nine years of work in social services, as well as current theoretical knowledge of working with people who have a diagnosis of addiction. The aim of the bachelor thesis was to study the method of individual planning, respectively. its effectiveness in people recover-ing from addiction. The theoretical part of the text first introduced basic concepts, treatment of addiction in the Czech Republic and its comprehensive system, with an emphasis on aftercare services. She also dealt with the description of the method of individual planning in general and specifically, focusing on the after-care service in Liberec Advaita. In the practical part, program staff were invited to an interview in which the aim was to learn about their attitudes and experi-ences with individual planning. The final goal was to find out if the individual planning method is effective when working with clients. Research has shown that individual planning as a method of working with clients is rather underes-timated, workers fear the formalism risks as well as the time-consuming and consistency required by the method. On the contrary, they have a clear structure and orientation for the benefits of this tool, they also appreciate the illustrious scaling (stars) that they use as a basis for planning. Rather than achieving goals and task planning, doctors are focused on building and building relationships with clients.
Description
Subject(s)
Drogy, závislost, léčba závislosti, klient, pracovník, následná péče, doléčovací program, individuální plánování, efektivita metody, Drugs, addiction, addiction treatment, client, worker, after-care, follow-up pro-gram, individual planning, method efficiency
Citation
ISSN
ISBN