Zhodnocení plnění cíle vzdělávání v rámci strategie Evropa 2020 ve vybraných regionech EU

Abstract
Cílem této diplomové práce je zhodnotit plnění cíle vzdělávání v rámci Strategie Evropa 2020 ve vybraných regionech a zjistit, jaké faktory přispívají ke zjištěným výsledkům. K hodnocení je využita deskripce a rešerše odborné literatury, metoda komparace, explanace a analýzy stěžejních indikátorů, které jsou spojeny s oblastí vzdělávání. Na základě makroekonomických indikátorů jsou nejprve zhodnoceny pozice regionů v rámci EU a jsou vytipovány klíčové oblasti, které přispívají k plnění cíle v oblasti vzdělávání. Z hodnocení vyplývá, že Pobaltským republikám se daří plnit cíle v oblasti vzdělávání lépe než státům V4. Vzhledem ke zjištěným výsledkům jsou v závěru formulována doporučení pro jednotlivé státy, jak zefektivnit plnění sledovaných cílů Strategie Evropa 2020 v oblasti vzdělávání.
The aim of this thesis is to evaluate the fulfillment of the objectives of education in the contex of Europe 2020 Strategy in selected regions and deterine what factors contribute to the detected results. The evaluation is based on the description and research of specialized literature, the method of comparison, explanation and analysis of the key indicators that are associated wit the filed of education. The evaluation shows that th Baltic republics are able to meet education objectives better than the V4 countries. According to these findings, the country-specific recommendations on how to make the pursued objective of the Europe 2020 Strategy more effective in the field of education will be formulated.
Description
Subject(s)
Vzdělávání, Strategie Evropa 2020, Visegrádská skupina, Pobaltské republiky, PISA, Education et a Glance, Education, Europe 2020 Strategy, Visegrad Group, Baltic States, PISA, Education et a Glance
Citation
ISSN
ISBN