Aplikace 3D technologie v oděvu

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Práce popisuje vývoj oděvní kolekce, ve které je na základě teoretického poznání aplikovaná 3D technologie.Téma práce jsem si vybrala sama po domluvě s vedoucím práce. Na základě semestrální práce na CAD systémy o aplikaci 3D tisku v oděvním průmyslu, možnosti tisku ve firmě Lowel s. r. o. za téměř nulové náklady a inspirace získané na výměnném studijním pobytu v Dánsku se rozhodlo, že toto téma má potenciál stát se dobrou bakalářskou prací. Textová část je rozdělená do dvou častí, teoretickou a praktickou, resp. kreativní část.Teoretická část informuje čtenáře o vývoji umělých materiálů a proč je jejich vliv na oděvní průmysl tak silný a nezastavitelný. Vysvětluje základní principy 3D tisku a způsoby technologie. Popisuje vlastnosti materiálů pro 3D tisk a jejich různě možnosti aplikace. Tato část je zaměřená na technologická fakta a prostředky na provádění 3D technologie. Vymezuje základní druhy grafických programů, které později byly využity na tvůrčí část oděvní kolekce.Kreativní část opisuje samotný vývoj tvorby materiálů, oděvů a jejich součástí. Je v ní zobrazena má osobnost a způsob, jakým jsem volila inspirační zdroje a rozhodovala se o dalších postupech.Výsledkem práce je oděvní kolekce zpracovaná v grafických návrzích, technická dokumentace a fotografická dokumentace. Práce obsahuje oděvy z experimentálního materiálu, aplikace 3D tisku a prvky vrstvení materiálů. Důraz je kladen na teoretické poznatky, které se staly hlavním zdrojem inspirace a nápadů.Přínosem práce je ucelená forma návrhu oděvní kolekce, včetně její realizace, technické dokumentace, uchovávaní a zařazení do společenské vrstvy. Součástí práce je procesní portfolio, které obsahuje vizualizace procesu tvorby a vzorky materiálů.
The thesis describes the development of clothing collection in which, based on theoretical knowledge, 3D technology is creatively applied. The topic of the thesis was selected by myself after agreement with my supervisor. Based on semester thesis on CAD systems about application of 3D print into clothing industry, on possibility of cooperation with small company Lowel s. r. o., that has offered the 3D print almost for free and on inspirations gained while being on the students exchange program in Denmark, it was decided that this topic has a potential to become strong bachelor's thesis.Text part of thesis has two parts, theoretical and practical, respectively creative part. The theoretical part informs the reader about the development of artificial materials and why they have such a strong impact on clothing industry. It explains basic principles of 3D print and technological methods. There is description of material properties for 3D print. The part is focused on technology facts and tools for for 3D printing. It defines basic types of graphic programs which were later used to create 3D objects for clothing collection.Creative part describes design process separately, material experiments and its components. It reflects my personality, inspiring resources and decision making for next steps.The results of the thesis are clothing collection in graphic view, realizations, technical documentation and photos. Collection includes models from experimental materials, application of 3D print and layer details. Emphasis is placed on theoretical knowledge, which became the main source of inspirations and ideas.The benefit of the thesis is comprehensive form of fashion design. Work annex is a process portfolio that contains visualization of process, samples of materials and final sketches. Photography documentation is at the end of bachelor's thesis.
Description
Subject(s)
polymer, 3D tisk, FDM metoda, Blender, polygon, experiment, plán kolekce, specifikace produktu, polymer, 3D print, FDM method, Blender, polygon, experiment, range plan, line up, product specification
Citation
ISSN
ISBN