Rizikové faktory vzniku syndromu vyhoření u pedagogických pracovníků

Abstract
Diplomová práce se v obecné rovině vztahuje k rizikovým faktorům vzniku syndromu vyhořeníu pedagogických pracovníků. Na poli úže stanoveného výzkumného problému pojednává o příčinách zátěže pedagogů základních škol, které mohou potenciálně vést ke vzniku syndromu vyhoření. Práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou.V teoretické části jsou prezentovány aktuální poznatky, vztahující se k problematice syndromu vyhoření v pedagogické profesi a k soudobým zatěžujícím faktorům tohoto povolání.Empirická část představuje výsledky smíšeného výzkumu zaměřeného na zmapování rizikových fenoménů pro vznik syndromu vyhoření u učitelů pracujících s žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Cíl výzkumu byl zpřesněn formulací hlavní výzkumné otázky a hypotéz. Využito bylo polostrukturovaných rozhovorů a dotazníkového šetření. Kombinace těchto metod nám pomohla lépe postihnout realitu, a získat tak poměrně jasný obraz o aktuálních příčinách psychické a pracovní zátěže učitelů.
The thesis deals with high-risk factors of burn-out syndrome development among pedagogical workers. It is specifically concerned with the causes of stress among primary school teachers which could potentially lead to development of burn-out syndrome. The thesis is divided into a theoretical and empirical part. Actual information related to issues of burn-out syndrome in pedagogical profession are presented and contemporary stress factors of this profession are both part of the theoretical part. The empirical part introduces results of a mixed research focused on mapping of risk- phenomena for development of burn-out syndrome among teachers working with pupils with special educational needs. The goal of the research was specified by formulating the research question and hypotheses. A semi-structured interview and a questionnaire were used. In combination of both methods we were able to ascertain the phenomenon and gain a more or less clear picture of current causes of psychological and work stress of teachers.
Description
Subject(s)
Pedagogický pracovník, učitel, syndrom vyhoření, zátěž, stres, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami, rizikové faktory, Pedagogical worker, burn-out syndrome, burden, stress, pupils with special educational needs, high-risk factors
Citation
ISSN
ISBN