Kompetence speciálního pedagoga a sociálního pracovníka

Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá zjišťováním potřebnosti zavedení pozice školního sociálního pracovníka do systému českého školství a možných oblastí jeho práce a působení ve školách. V České republice není tato pozice dosud zavedena, avšak v zahraničí se již vyprofilovala na základě reflexe požadavků a školní sociální pracovník působí jako nezbytný pracovník školy. Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Část teoretická objasňuje základní terminologii z oblasti speciální pedagogiky a oblasti sociální práce. Výzkumná část předkládá průzkumové šetření, které bylo uskutečněno kvantitativní metodou nestandardizovaného dotazníku a kvalitativní metodou řízeného rozhovoru. Dále výzkumná část předkládá výsledky šetření, jejich interpretaci a navržená opatření. Bakalářská práce přináší poznatky o potřebách zavedení pozice školního sociálního pracovníka. Pro zpracování tohoto tématu jsem se rozhodla z důvodu nárůstu nežádoucích změn v oblasti sociálně patologických jevů na školách.
This Bachelor's thesis is looking into the issue of necessity of establishing the position of a social worker in the Czech school system and their range of work and activities within the schools.The position of a school social worker doesn't exist in the Czech Republic yet but can be find in schools abroad. Such an employee became one of the fundamental members of the school staff.My Bachelor's thesis is divided into two parts, a theoretical one and a research one.The theoretical part explains the basic vocabulary of special education and social work.The research part includes the used types of surveys (non-standardized questionnaire as the quantitative method and directed interview as the qualitative method) and their results, interpretation and proposed measures to be taken.My Bachelor's thesis points out the need of establishing a school social worker in Czech schools.I decided to look into this issue because of the increase of undesirable changes in the social pathology behaviour in Czech schools.
Description
Subject(s)
Inkluze, kompetence, speciální pedagog, sociální pracovník, školní sociální pracovník, poradenské služby, Inclusion, competencies, SEN teacher (special education needs teacher), social worker, school social worker, counselling
Citation
ISSN
ISBN