Jemná a hrubá motorika u dětí předškolního a mladšího školního věku

Abstract
AnotaceTématem diplomové práce je motorický vývoj a motorické schopnosti dětí předškolního a mladšího školního věku. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část vymezuje základní pojmy z oblasti motoriky a věnuje se rozvoji pohybových dovedností. Hlavním cílem praktické části práce bylo zjistit úroveň jemné a hrubé motoriky u dětí ve věku 5 až 7 let. Výzkum byl postaven na metodě screeningového testování motorických schopností, které sloužilo k odhalení drobnějších odchylek v motorickém vývoji. Testování probíhalo v mateřských a základních školách v kraji Karlovarském a Středočeském. Získaná data byla dále zpracována a analyzována z více hledisek. Zaměřili jsme se na analýzu dle věkové kategorie dětí, na rozdíly výkonů z hlediska pohlaví a na porovnání jednotlivých motorických úkolů. Z výsledků výzkumu vyplývá nízká úroveň motorických dovedností dětí této věkové kategorie, především dětí předškolního věku. Je potřeba více se soustředit na oblast motorických schopností a jejich rozvoj. Z tohoto důvodu diplomová práce obsahuje také návrh aktivit pro rozvoj jemné motoriky.Výzkum byl doplněn kazuistikou dítěte navštěvující 1. třídu ZŠ s obtížemi v jemné a hrubé motorice. Ukazuje se, že při vhodném výchovném vedení rodiny a podporujícímu přístupu třídní učitelky, nemusí obtíže v motorice výrazněji zasahovat do sociálního začlenění dítěte.
AbstractThis diploma thesis is focused on the motor development and motor skills in children of pre-school and junior school ages. It is divided into a theoretical and a practical section, with the theoretical one tackling the basic terms pertaining to motor skills and their development. The main objective of the practical section has been to examine the level of fine and gross motor skills shown by children aged from 5 to 7. The research was based on a motor skill testing method termed the screening motor test which is used to reveal minor impairments in motor skill development. The testing took place in nurseries and elementary schools in the Karlovy Vary and the Central Bohemian Regions. The data obtained were processed and analysed from various aspects, with focus on the individual age categories, on sex-related differences in performance, and on a comparison of motor tasks. The research has revealed a low level of motor skills in children of this age, especially those of pre-school age, highlighting the necessity to put more effort in the development of children's motor skills. The thesis thus contains suggestions of ways how to advance motor skills in children diagnosed with manual dexterity impairments. The research was complemented with a case study of a first grader with fine and gross motor skills problems. Results show that, under appropriate guidance and supporting attitude of the teacher, motor skills problems do not have to adversely affect child's social inclusion.
Description
Subject(s)
pohyb, motorika, motorický vývoj, psychomotorika, grafomotorika, jemná motorika, hrubá motorika, dyspraxie, movement, motor skill, motor skill development, mental motor skill, handwriting motor skill, fine motor skill, gross motor skill, dyspraxia
Citation
ISSN
ISBN