Návrh struktury materiálů odolných vůči vybraným mechanickým rizikům

Abstract
Předložená diplomová práce se zabývá hodnocením odolnosti ochranných materiálů proti mechanickým rizikům, zejména odolnosti proti oděru a řezu čepelí. Teoretická část je zaměřena na problematiku mechanického poškození textilie a zabývá se principy, kterými je odolnosti dosaženo. Na základě zjištěných poznatků, jsou v další části práce navrženy kombinace materiálů, které jsou z hlediska mechanických vlastností vhodné pro výrobu ochranných rukavic. V experimentální části jsou materiály podrobeny laboratornímu zkoušení a na základě výsledných hodnot porovnávány. Pro návrh optimální materiálové skladby vhodné do sendviče rukavic, byl vytvořen program umožňující výsledky přehledně třídit a kombinovat dle zadaných kritérií.
The presented diploma thesis deals with an evaluation of protective material resistance against mechanical risks, particularly resistance against abrasion and cutting by the blade. The theoretical part is focused on mechanical damage of textiles and. Also it deals with principles by which the resistance is achieved. Based on findings, there are proposed combinations of materials which are suitable for production of protective gloves in terms of mechanical characteristics. In the experimental part materials are subjected to laboratory testing and they achieved results are compared and evaluated. In order to design an optimal material composition suitable for gloves, there has been created a software, which enables to sort and combine results according to defined criteria.
Description
Subject(s)
Mechanická rizika, ochranné materiály, odolnost v oděru, odolnost proti řezu, ochranné rukavice, mechanické poškození, Mechanical risks, protective materials, resistance against abrasion, cut resistance, protective gloves, mechanical damage
Citation
ISSN
ISBN