Trhy na území dnešního Libereckého kraje od středověku do 16. století

Abstract
Bakalářská práce se zabývá tématem trhy a obchod na území dnešního Libereckého kraje od začátku středověku do konce 16. století. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. První část je zaměřena na trhy a obchod ve všeobecné rovině. Zde jsou uvedeny veškeré důležité informace vztahující se nejen k trhům samotným, ale i k prodejcům, obchodníkům, ke způsobům dopravování zboží, jaké byly typy cest a spousta dalších. V těchto několika rovinách a tématech se dá velmi dobře získat přehled o tom, jak probíhal středověký obchod a trh. Pro tuto část je vypracována obrazová příloha, která obohatí celý text o názorné dobové ilustrace. Druhá část bakalářské práce je věnována konkrétnímu zaměření na trhy, probíhající na území dnešního Libereckého kraje. Konkrétně budou popsány trhy v Turnově, České Lípě a ve Frýdlantu. Pro tuto tematiku je důležitá mapová příloha, ve které se nachází ilustrace doplňující text o důležité poznatky. Mapy dokreslí představu o tom, proč na vybraném území nebyla královská města, či jaká byla míra zalesnění na vybraném území.
Bachelor thesis deals with markets and trade in the territory of today´s Liberec region since the beginning of the Middle Ages until the late 16th century. The work is divided into two main parts. The first part focuses on markets and trade more generally. There are all the important information related to markets not only themselves, but also to retailers, merchants, methods of transporting goods, what types of roads were there and many others. In these several levels and topics is very easy to get an overview of how medieval trade and the market took place. For this part is prepared pictorial enclosure that enriches the entire text of contemporary visual illustrations. The second part of the thesis is devoted to a specific focus on the markets, taking place on the territory of today's Liberec Region. Specifically, markets will be described in Turnov, Česká Lípa and Frýdlant. For this topic is important Map attachment, which complements the text with the important knowledge. Maps illustrate an idea of why there was not the royal city, or what was the rate of afforestation in the selected area.
Description
Subject(s)
Liberecký kraj, České království, středověk, trhy, jarmarky, obchodní stezky, Turnov, Česká Lípa, Lipé, Frýdlant, Žitavská stezka, The Liberec region, Czech Kingdom, the Middle Ages, markets, fairs, trade routes, Turnov, Česká Lípa, Lipé, Frýdlant, the Zittau trail
Citation
ISSN
ISBN