Vybrané vlastnosti matracových obalů

Abstract
Tato diplomová práce se zabývá vybranými vlastnostmi matracových potahů. Hlavním cílem je vybrat a porovnat matracové potahy s výrobcem uváděnými zlepšenými pocity při spánku a dále také porovnat tyto potahy se standardním matracovým potahem. Součástí práce je i zhodnocení, zda-li výrobci správně deklarují vlastnosti o svých výrobcích. V teoretické části je proveden literární průzkum zaměřený na hodnocení vlastností textilií s ohledem na jejich komfort a kvalitu spánku. Měření vlivů těchto materiálů jsou uskutečněna objektivně na specializovaných přístrojích. Ve spánkové laboratoři je proveden experiment, který shrnuje jak objektivní, tak subjektivní měření.
The thesis deals with selected properties of mattresses covers. The main aim is to choose and compare mattresses covers with added value feeling comfortable during a sleep. These mattresses covers are also compared with standard mattresses cover. Evaluation of appropriate properties is also a part of this thesis. In the theoretical part, there are collected performance properties of textile material with potential influence to human sleeping comfort. Measuring of these properties is realised objectively on specialized equipments. Final evaluation is realized in sleeping laboratory. The objective and subjective factors of sleeping processes monitoring are summarized.
Description
Subject(s)
matracové potahy, 3D pleteniny, komfort, prodyšnost, tepelná vodivost, spánek, mattress covers, 3D spacer fabric, comfort, permeability, thermal conductivity, sleep
Citation
ISSN
ISBN