Využití ekonomických indikátorů a opcí k sestavení finanční investiční strategie podniku

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci,
Abstract
Disertační práce se zabývá využitím ekonomických indikátorů a opcí k sestavení teoretického investičního modelu pro investování finančního majetku podniku. Hlavním cílem disertační práce je prokázat možnost využití ekonomických indikátorů a opcí k sestavení teoretického modelu finanční investice podniku v předem definované míře rizika a při zachování požadovaného stupně likvidity a výnosnosti. K dosažení hlavního cíle je třeba identifikovat ekonomické indikátory, jejichž prostřednictvím lze predikovat vývoj akciového indexu S&P 500. Na základě předstihových schopností ekonomických indikátorů je zkonstruován vlastní předstihový kompozitní indikátor. Předstihový kompozitní indikátor je použit v teoretickém investičním modelu jako ukazatel, na jehož základě jsou voleny vhodné opční strategie. Teoretický investiční model je testován na historických datech a úspěšnost modelu je následně porovnána s investicemi do akciového indexu S&P 500. Primárním zdrojem dat jsou částečně standardizované rozhovory s finančními manažery, finančními řediteli a majiteli podniků na téma, jak investují finanční prostředky podniku a zjištění uplatnitelnosti teoretického investičního modelu v praxi.
This dissertation deals with the use of economic indicators and options in building a company´s theoretic financial model for investing financial assets of the respective company. The main goal of the dissertation is to demonstrate a possibility of use of economic indicators and options in building a company´s financial investment strategy while maintaining a predefined level of risk and desired level of liquidity and profitability. In order to achieve the main objective, it is necessary to identify the predictive power of selected economic indicators in consideration of S&P 500 stock index. The actual custom composite indicator is designed based on the leading ability of economic indicators. The composite indicator serves as an indicator for the selection and application of a selected option strategy. The investment strategy founded on economic indicators and options is back-tested on historical data. Achieved results of the back-tested investment strategy are subsequently compared with investments into the S&P 500 stock index. Primary source of data are partially structured interviews with finance managers, finance directors and business owners on how they invest available funds of the company and how to determine an applicability of theoretical investment models in real business.
Description
Subject(s)
Podnik, investiční strategie, riziko, ekonomické indikátory, předstihové ukazatele, opce, Company, investment strategy, risk, economic indicators, leading indicators, options
Citation
ISSN
ISBN
Collections