Dopady budoucího přijetí eura na mezinárodní obchod vybrané nadnárodní společnosti působící v České republice

Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na identifikaci dopadů na mezinárodní obchod vybrané nadnárodní společnosti působící v České republice po přijetí eura. Předmětem je mezinárodní exportní společnost Chart Ferox, a. s., která působí na českém trhu jiţ několik desítek let. Tato společnost vyváţí zboţí do celého světa a většinu svých obchodů realizuje v eurech. Česká republika se při vstupu do Evropské unie roku 2004 zavázala přijmout euro jako vlastní měnu. Toto přijetí bude tak pro firmu do budoucna znamenat řadu významných změn. Dopady se dají očekávat jak v oblasti mezinárodního obchodu, tak i v oblasti vnitřního chodu firmy. Lze předpokládat, ţe k významnějším změnám dojde především v oblasti vnitřního chodu firmy. Teoretická část se věnuje nastínění problematiky mezinárodního obchodu, mezinárodním měnovým systémům a Evropské unii. Důraz je kladen na společnou evropskou měnu euro, která je klíčovým prvkem této práce. Analytická část je rozdělena do dvou podkapitol, a to na období před přijetím a na období po přijetí eura. V rámci obou období je práce zaměřena na zahraniční obchod firmy, dále na s ním spojené forwardové operace, změny softwarového a technického vybavení a celkově na vnitřní chod firmy. Zejména poté na změny v platebním styku se zahraničím a na stabilnější kurz eura vůči ostatním měnám v porovnání s českou korunou vůči těmto měnám.
This master thesis is focused on the identification of impacts on international trade of a selected multinational company operating in the Czech Republic after the adoption of the euro. The subject of this work is international exporting company Chart Ferox, a. s. that has already been operating in the Czech market for several decades. This company exports goods around the whole world and most of its work is realized in the euro. When the Czech Republic entered the European Union in 2004, it committed to adopt the euro as its own currency. This adoption will bring a lot of significant changes for the company in the future. Impacts can be expected in the area of international trade and in the area of internal company operations as well. It can be assumed that the impacts in the area of internal company operations will be more significant than those of international trade. The theoretical outlines the issue of international trade, international monetary system and the European Union. Especially with emphasis on the European currency - euro, that is the main aspect of this thesis. The analytical part is divided into two sections - the period before adoption of the euro and the period after the adoption of the euro. In both periods the thesis focuses on the international trade of the company, forward operations, changes in software and technical facilities and whole internal company operations. Then, mainly the changes in payments to foreign countries and more stable exchange rate of the euro and the other currencies in comparison with Czech crown and these currencies.
Description
Subject(s)
dopady, ekonomická integrace, euro, eurozóna, evropská společná měna, evropská unie, forwardové operace, mezinárodní měnový systém, mezinárodní obchod, nadnárodní společnost, common european currency, economical integration, euro, european union, eurozone, forward contract, impacts, international monetary system, international trade, multinational companies
Citation
ISSN
ISBN