Analýza podzemí Jablonce nad Nisou

Abstract
Diplomová práce se zabývá interaktivní výukou v zeměpisném a dějepisném vzdělávání na základní škole. Práce se dále zaměřuje na možnosti vhodného využití geoinformačních technologií k podpoře prostorové gramotnosti žáka základní školy. Praktická část nabízí návrh terénního cvičení s využitím tabletů pro mapování historických staveb vybudovaných pod zemí a návrh tvorby příběhové mapy s využitím aplikace ArcGis Storymaps. Toto cvičení je zaměřené na rozvoj komunikace, participace a navrhování možných změn ve vybrané lokalitě. Součástí této práce je také metodika pro učitele a výstupy žáků devátého ročníku základní školy. Metody byly prakticky ověřeny a výsledky jsou diskutovány.
This diploma thesis deals with an interactive teaching method in geographical and historical education on a secondary level. The thesis also focuses on appropriate ways of using geoinformation technology to promote perception of three-dimensional space. The practical part offers a suggestion of an outdoor exercise, in which tablets are used to chart historic structures built underground. It also includes a design for creating story maps via the ArcGis Storymaps application. This exercise develops communication, participation and suggesting possible changes to a certain area. Furthermore, the thesis also incorporates methodology for teachers and outcomes of ninth-grade learners. Methods were tested in practice and analysed in the following discussion.
Description
Subject(s)
ArcGis, historie, geoinformační technologie, základní vzdělávání, ArcGis, history, geoinformation technology, secondary-school education
Citation
ISSN
ISBN