Výroba vodivých vláken pomocí technologie drawing

Abstract
V dnešní době je zmenšování jednou z nejdůležitějších součástí při výrobě elektrotechniky.V bioinženýrství se pracuje na výrobě elektricky vodivých polymerních nanovláken pro zlepšení adheze a proliferace buněk.Cílem této práce je příprava několika polymerních roztoků z PCL a pomocí rozpouštědla označené jako experiment 831 vytvořit několik druhů koncentrací, tyto koncentrace následně zvláknit na mikromanipulátoru a testovat jejich elektrickou vodivost na pikoampérmetru. Poté vyhodnotit a sepsat naměřené hodnoty.Nejprve byla pomocí technologie drawing vyrobena vlákna z PCL rozpuštěným v rozpouštědle 831. Tyto vzorky byly testovány na elektrickou vodivost na přístroji pikoampérmetr. Bylo vyrobeno několik testovaných koncentrací a zjišťovalo se, zda jsou vlákna elektricky vodivá a pokud ano, která koncentrace má nejlepší elektrickou vodivost.Z prvních pokusů bylo patrné, že nanovlákna z PCL rozpuštěná v experimentu 831 elektrický proud vedou, ale jeho hodnoty jsou velice malé, téměř neměřitelné. Pro lepší elektrickou vodivost by bylo nutné použít jiných prostředků, jako jsou například uhlíkové nanotrubice, jejichž elektrická vodivost je již dobře zdokumentovaná.
Nowadays, it is reducing the size is one of the most important components in the production of electronics.The bioengineering is working to produce electrically conductive polymeric nanofibers to improve the adhesion and proliferation of cells.The aim of this work is the preparation of several polymer solutions of PCL and using solvents classified as an experiment 831to create electrically conductive nanofibers.First, using the technology of drawing fibers made of PCL dissolved in the solvent 831. These samples were tested for electrical conductivity per unit pikoamphermeter. It produced several concentrations tested and examined whether the fibers are electrically conductive and, if so, that the concentration has the best electrical conductivity. From the first attempts it was clear that the PCL nanofibers dissolved in 831 experimental electric current lead, but his values are very small, almost immeasurable. For better electrical conductivity would be necessary to use other means, such as carbon nanotubes, whose electrical conductivity has been well documented.
Description
Subject(s)
Drawing technologie, Elektricky vodivé polymery, Nanoelektronika, Tkáňové inženýrství, Drawing technology, Conductive polymers, Nanoelectronics, Tissue engineering
Citation
ISSN
ISBN