Humanizace nemocnic

Title Alternative:vztahy profesí v nemocnicích
Abstract
Diplomová práce se zabývá sociálním prostředí nemocnic a jejich vztahu k dětským pacientům. Takové sociální prostředí je tvořeno nejen Lékaři a zdravotnickým personálem, ale i rodiči a dalšími profesemi zabývající se psychickou stránkou pacienta. Humanizace se ovšem často zaměňuje za estetizaci prostředí. Raději by se mělo uvažovat o významu lidí povzbuzujících psychiku dětí, nežli barvit stěny. Estetizace je hluboko pod kvalitou lidských vztahů, které jsou pro pobyt dětí v nemocnici klíčové. Je tedy potřeba neomezovat se pouze na role doktorů a sester, ale přidat i role nové. Mezi takové patří právě role rodiče, herního terapeuta nebo kontaktní sestry. Problémem je ovšem fakt, že v nemocnicích nebývá ani role rodiče stále přijímána jako nezbytná pro pohodové zvládnutí nemocničního prostředí dětmi. Diplomová práce se zabývá pozitivním přínosem nových rolí k malým pacientům a především pak jejich rodičů. Práce si bere za cíl ovlivnit stávající situaci výtvarným zásahem z vnějšku takovým způsobem, jenž podpoří zdravotními a etickými důvody roli rodičů v nemocnicích a pomůže vytvořit impuls k otevření tohoto tématu.
Diploma work deals with hospital environment and its relation to children patients. Such social environment is constituted not only by medical staff but also by children parents and all other people who take role in hospital care directly or indirectly. Humanization is in this filed often mistaken with estetization. People in hospital should tend more about people who stimulates children psychics rather than paint walls colourfully. Estetization is deep below qualities of human relations which are crucial for hospitalized children. It is necessary not to be limited by accepting only doctors and nurses in hospital but also add new roles. Such as parents, play specialists or contact nurses. But the problem is fact that not even role of parent is widely accepted in hospitals in Czech Republic. Same as role of contact nurses and play specialists who demonstrably makes hospital environment better. And who build bridges between medical staff and the patients. The presence of these role can be described as building the humanization of hospitals.
Description
Subject(s)
humanizace, děti, nemocnice, vztahy, psychika, estetika, symbol, znak, vizualita, profese, prostředí, hospital, humanization, paperback, children, doctor, parent, relations, symbol, environment
Citation
ISSN
ISBN