Studium vlastností kompozitů vyztužených přírodními vlákny

Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá použitím přírodních vláken jakožto výztuží v kompozitech. První část je věnována rešerši na téma kompozitní materiál se zaměřením na výztuže z přírodních vláken a druhy zkoušek pro zjišťování mechanických vlastností. Experimentální část se nejprve věnuje popisu použitých zařízení, materiálů a výrobních technik použitých při výrobě kompozitních materiálů z vybraných přírodních vláken. Mechanické vlastnosti byly stanoveny pomocí tahové zkoušky a trojbodového ohybu. Po získání výsledků se práce věnuje jejich analýze a diskuzi. V závěru práce jsou porovnány vlastnosti vyrobených materiálů s vlastnostmi podobných kompozitů prezentovaných jinými autory.
This bachelor thesis deals with usage of natural fibres as a reinforcement in composite materials. The first part is dedicated to a research on composite materials focused on reinforcement made of natural fibres and types of mechanical features testing. The experimental part first deals with description of equipment, materials and production technologies used to produce composite materials from selected natural fibres. Mechanical features were defined using tensile test and three point flexural test. Following the test results acquisition, the paper goes on to their analysis and discussion. In the concluding part the features of produced materials are compared to the features of similar composites presented by other authors.
Description
Subject(s)
Kompozitní materiály, přírodní vlákna, juta, len, epoxid, polyesterová pryskyřice, Composite materials, natural fibres, jute, flax, epoxide, polyester resin
Citation
ISSN
ISBN