Vliv parametrů tryskového dopřádacího stroje na mechanicko-fyzikální vlastnosti a strukturální parametry příze

Abstract
Tématem diplomové práce je provést rozbor vlivu změny parametrů tryskového dopřádacího stroje na vybrané mechanicko-fyzikální vlastnosti a strukturální parametry příze. A porovnání tryskových přízí s rotorovou přízí.Literární rešerše je zaměřená na nekonvenční způsoby dopřádání, především na tryskové dopřádaní. Dále je v rešeršní části rozbor mechanicko-fyzikálních vlastností, které jsou poměrná pevnost, tažnost, chlupatost S12, S3, H, hmotná nestejnoměrnost, vady a průměr příze, a vybrané strukturální parametry, které jsou průměr příze v místě ovinu obalové vrstvy, průměr jádra příze, šířka stužky obalových vláken, délka těla příze mezi oviny stužky obalových vláken, výška stoupání šroubovice stužky vláken v obalové vrstvě, zákrut stužky obalových vláken a úhel sklonu stužky vláken v obalové vrstvě. V experimentální části práce je provedeno měření všech vybraných mechanicko-fyzikálních vlastností tryskových a rotorové příze. Dále jsou měřeny vybrané strukturální parametry pomocí obrazové analýzy Lucia tryskových přízí. Naměřené výsledky jsou vyhodnoceny a statisticky zpracovány. Je hodnocen vliv změny parametrů tryskového dopřádacího stroje, což je odtahová rychlost a tlak vzduchu, na vybrané mechanicko-fyzikální vlastnosti a strukturální parametry tryskové příze. Následně jsou provedeny porovnání závislosti vybraných mechanicko-fyzikálních vlastností, které jsou poměrná pevnost, tažnost, chlupatost S3 a hmotná nestejnoměrnost se zákrutem stužky obalových vláken. A porovnání celkového průměru příze z měřícího přístroje Uster Tester 4 s průměry z obrazové analýzy.
The aim of this study is to analyse and assess the impact of changing yarn parameters on choosen mechanical and physical properties and structural parameters of air-jet yarn. While also comparing results for both air-jet and rotor yarns.Reseach part of this work is focused on a non-conventional ways of fine spinning mainly air-jet spinning. Then the breakdown of a primary yarn properties such as relative strength, tenancy, hairiness S12, S1, H, tangible non-uniformity (mass irregularity), defects and yarn diameter. And structural parameters yarn diameter at a covering layer wrap, yarn core diameter, covering fiber ribbon thickness, yarn body length between covering fiber ribbon wraps, helix rising height of ribbon fibers at a covering layer, curvature of ribbon covering fibers and covering layer tilt angle. The measurements of above mentioned parameters for air-jet and rotor yerns was conducted in experimental part of this paper. Image analyses Lucia was used to measure structural properties of jet yarns. The effect of changing input values of air pressure and exhaust speed is measured and used to compare all chosen yarn properties. These results are then used to carefully examinate the extent to which individual parameters influence yarn behaviour. Lastly the Uster Tester image analyses is used to compare total yarn diameter.
Description
Subject(s)
Trysková příze, Vlastnosti, Struktura, Pevnost, Poměrná pevnost, Tažnost, Chlupatost, Hmotná nestejnoměrnost, Zákrut, Air-jet yarn, Properties, Structure, Strength, Relative strength, Tenacity, Hairiness, Mass irregularity, Twist
Citation
ISSN
ISBN