Kontrola kvality kontrolních sít pro bižuterní kameny pomocí zpracování obrazu

Abstract
Tato diplomová práce se zabývá kvalitativním monitorováním kontrolních sít pro bižuterní kameny. U kontrolních sít je sledován kvalitativní parametr, čímž je průměr otvorů síta, skrz která prochází bižuterní kameny požadované jakosti. Stávající kontrola se provádí dotykovým měřením, je časově a finančně náročná. V práci je navržena alternativní metoda s využitím mobilního mikroskopu a nástrojů obrazové analýzy, jde o způsob bezdotykového měření. Je zde navržen algoritmus, který měří základní geometrické parametry otvoru síta, jako je například průměr. Výstupem práce pro praxi je grafické uživatelské rozhraní, které usnadňuje kontrolorovi ověření síta přímo na pracovišti, což má zefektivnit kontrolu z pohledu časové náročnosti a mobility.
This diploma thesis deals with the quality control monitoring sieves for jewelery stones. In the control sieves are monitored and the quality parameter is the average hole of sieve through which the jewelery stones of the required quality pass. The current control is performed by measuring the touch, is expensive and time consuming. The thesis proposes an alternative method using mobile microscope and image analysis tools, it is a contactless measuring method. An algorithm is designed to measure the basic geometric parameters of the hole of sieve, such as diameter. Output for work is a graphical user interface that makes it easy for the controller to verification sieves at the workplace, which makes it more effective to control time and mobility.
Description
Subject(s)
Kontrolní síto, kontrola kvality, obrazová analýza, geometrické charakteristiky, průměr otvoru, bižuterní kameny, Control sieve quality control, image analysis, geometric characteristics, hole diameter, jewelery stones
Citation
ISSN
ISBN