Paličkovaná krajka

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Tato práce je věnována technologiím a postupům výroby paličkované krajky. Bude v ní popsán historický vývoj procesu výroby krajky ve vybraných zemích, a to především s ohledem na technologii krajky paličkované. Pozornost bude věnována i hlavním inspiračním vzorům, jež v průběhu dějin v těchto vybraných oblastech ve svých pracích nejvíce používali tamní krajkáři. Dále budou v rámci této práce popsány jednotlivé technologie pro ruční a strojovou výrobu krajky a ke každé z nich budou uvedeny základní vazby. Účelem této práce je i následné vyhotovení vlastních návrhů krajek pro strojovou výrobu, které bude provedeno v kooperaci se společností Topak s.r.o. Ve spolupráci s touto společností pak bude jeden z návrhů i realizován v rámci strojové krajkářské výroby společnosti Topak s.r.o.
The main intention of this work is to introduce the manufacturing technologies of the bobbin lace. This work will describe the most important patterns used in the selected countries by the lace makers during historical stages and the historical development of the lace production process in these areas, especially in relation to the development of the manufacturing technologies of the bobbin lace. This work also deals with the individual techniques for the manual and for the machine production of bobbin lace and introduces basic stitches of each of the techniques. Afterwards my own bobbin lace designs will be created in cooperation with the company Topak s.r.o. One of these designs of the bobbin lace will also be realized in cooperation with this company in its machine production.
Description
Subject(s)
Paličkovaná krajka, paličky, paličkovací stroj, křížení, točení, Bobbin lace, bobbins, bobbin lace machine, cross, twist
Citation
ISSN
ISBN