VÝSKYT A MÍRA STRESU U KLIENTA HOSPITALIZOVANÉHO PRO PLÁNOVANÝ OPERAČNÍ VÝKON

Title Alternative:OCCURRENCE AND EXTENT OF STRESS IN A CLIENT HOSPITALIZED FOR A PLANNED OPERATION
Loading...
Thumbnail Image
Date
2013-12-20
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This bachelor thesis is devoted to questions of pre-operative stress. The aim is to obtain information about occurrence and extent of stress, which influence a client/patient hospitalized for a planned operation. Further there are summed up recommendations for a maximal elimination of stress. The thesis constitutes of two main parts. In the theory part the concept of stress with medical connections is explained. The practical part uses a questionnaire to investigate influence of stress on a client/patient before an operation. The results show importance of a pre-operative nursing care. An advisable approach of a nurse to a client/patient, his adequate foreknowledge and a cosy hospital environment help to reduce stress before an operation.
Bakalářská práce je věnována problematice předoperačního stresu. Jejím cílem je získání informací o výskytu a míře stresorů, které působí na klienta/pacienta hospitalizovaného pro plánovaný operační výkon. Dále jsou zde shrnuta doporučení pro maximální eliminaci stresorů. Práce je tvořena dvěmi stěžejními oblastmi. V části teoretické je objasněn pojem stres s jeho medicínskými souvislostmi. Praktická část zjišťuje pomocí dotazníku působení stresorů na klienta/pacienta před operací. Výsledky poukazují na důležitost předoperační ošetřovatelské péče. Správný přístup sestry ke klientovi/pacientovi, jeho dostatečná informovanost a útulné nemocniční prostředí pomáhají ke zmenšení stresu před operací.
Description
katedra: UZS; přílohy: CD ROM; rozsah: 80 s., 12 s. obr. příloh.
Subject(s)
client/patient, nurse, operation, stress, health, illness, pain, fear, anxiety, hospitalization, need, family, informed consent, communication, klient/pacient, sestra, operační zákrok, stres, zdraví, nemoc, bolest, strach, úzkost, hospitalizace, potřeba, rodina, informovaný souhlas, komunikace
Citation
ISSN
ISBN