Šikana

Title Alternative:Vexation
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
V důsledku neustále rostoucího šikanování na školách v České republice se do popředí zájmu veřejnosti dostává otázka, jak bojovat proti této formě násilí. Základem v boji proti šikanování je prevence. Snaha o zamezení šikany na školách nutně vede k zavedení preventivních programů již u žáků na prvním stupni. Tato bakalářská práce je zaměřena na problém šikany z celospolečenského pohledu a z pohledu dvou škol - v Ostravě - Porubě a v Havlíčkově Brodě. V práci je popsána problematika šikany ve školním prostředí, pojednává také o jejích zákonitostech, upozorňuje na její závažnost a důsledky, ale především na možnou intervenci každého jednotlivce.
Due to constant grow of vexation at schools in Czech Republic we come to the question how to fight against this kind of violence. The main role against the vexation plays the prevention. The effort to avoid vexation at schools leads to implementation of prevention programs for pupils at the first-degree. This thesis bachelor degree is focused on the problem of bullying from two points of view. One is the whole-society view, the other one is this of two primary schools in Ostrava - Poruba and Havlíčkův Brod. My dissertation deals with bullying at school environment, describes its patterns, points at its relevance and consequences, but most of all at the possible intervention of individual.
Description
katedra: KSS; rozsah: 69 s.
Subject(s)
šikana, násilí, prevence šikany, agresor, oběť, výchovná opatření, škola, rodina, společnost, dítě, agrese, výchova, vexation, violence, vexation prevention, aggressor, victim, educational steps, school, family, society, child, aggression, education
Citation
ISSN
ISBN