Komparace šestidenní a jomkipurské války na stránkách československého, amerického, britského a francouzského denního tisku

Abstract
Bakalářská práce se zaměřuje na šestidenní a jomkipurskou válku na stranách československého, francouzského, britského a amerického denního tisku. Práce komparuje, jak se lišily přístupy jednotlivých deníků k poskytování informací veřejnosti během obou konfliktů. Rozsáhlý rozbor článků udává, na co se jednotlivé plátky koncentrovaly, popřípadě zda dávaly větší prostor arabské či izraelské straně. Výsledkem práce však není jen zjištění, na co se jednotlivé deníky více zaměřily, ale i to, jakým způsobem bylo jimi dění v místě bojů hodnoceno. Konečná analýza tedy poskytuje rozsáhlý pohled vybraných periodik na dvě arabsko-izraelské války, ale i jejich vzájemné srovnání.
Bachelor's thesis contemplates the Six-Day War and the Yom Kippur War from the view of Czechoslovakian, French, British and American dailies. Thesis compares how dailies provided information about both conflicts to the public. Vast analysis of articles shows what they focused on and if they provided more space to one of the sides. Result of the thesis is also how dailies assessed actions during the war. Final analysis provides extensive perspective from the view of selected dailies on two Arab-Israeli wars and mutual comparison of them.
Description
Subject(s)
Izrael, Egypt, Sýrie, Jordánsko, Rudé právo, The New York Times, Le Monde, The Guardian, válka, tisk, noviny
Citation
ISSN
ISBN