Integrace zahraničních všeobecných sester do českého zdravotnictví

Abstract
V posledních letech se české zdravotnictví potýká s nedostatkem ošetřovatelského personálu, a to hlavně všeobecných sester a proto se stále častěji potkáváme se sestrami ze zahraničí, především z východních zemí bývalého Sovětského svazu a ponejvíc pak z Ukrajiny. Teoretická část práce se zabývá vzděláváním všeobecných sester v České republice a na Ukrajině, procesem nostrifikace a adaptačním procesem. Výzkumná část se věnuje rozhovorům s ukrajinskými sestrami v krajském zdravotnickém zařízení s cílem zjistit, proč přišly pracovat do ČR, jak probíhal proces nostrifikace, jak zvládají adaptační proces a jakým problémům musí čelit v novém zaměstnání.
In recent years, the Czech health service has been faced with a shortage of health care workers, nurses namely, which is why we increasingly encounter nurses from abroad, especially from the eastern countries of the former Soviet Union, mainly Ukraine. The theoretical part of the thesis focuses on general nurses' training in the Czech Republic and in Ukraine, the process of nostrification and the process of adaptation. The research part concentrates on interviews with Ukrainian nurses in a regional medical facility in order to find out why they came to work in the Czech Republic, how the nostrification process took place, how they cope with the adaptation process and what problems they have to face in their new job.
Description
Subject(s)
adaptační proces, vzdělávání, nostrifikace, Ukrajina, všeobecná sestra, adaptation process, education, nostrification, Ukraine, general nurse
Citation
ISSN
ISBN