Prvky folklóru v žakárské tkanině

Abstract
Bakalářská práce se zabývá prvky folklóru ve tkanině. Inspirací pro vytvoření desénů se staly čičmanské ornamenty. Všechny navržené dezény, zkušební i finální, byly zpracované v programu EAT DesignScope victor a následně zhotovené na jehlovém tkacím stroji Somet jako dvojútkové žakárské tkaniny.Výsledná kolekce je pojatá v moderním duchu. Vychází z motivu srdce, má ucelenou barevnost v příbuzných odstínech. Součástí bakalářské práce jsou vzorníky tkanin v různých barevných variantách.
The focus of this bachelor thesis is in the elements of folklore in woven fabric. Čičmany's ornaments became the inspiration for the creation of designs. All designed designs, trials and finals, were processed in the EAT DesignScope victor program and subsequently made on a Somet needle loom as double-weft jacquard woven fabrics.The final collection is conceived in a modern spirit. It is based on a heart motif, has a complete color scheme in related shades. The bachelor's thesis includes swatches of woven fabric in several color variants.
Description
Subject(s)
Ornament, Čičmany, slovenské tradície, ľudový odev, žakárová tkanina, dvojútková tkanina, väzba tkaniny, Ornament, Čičmany, slovak traditions, folk clothing, jaquard weaving, double-weft woven fabric, weave
Citation
ISSN
ISBN