Vliv sucha na stav lesních porostů na území CHKO Jizerské hory v souvislosti s výskytem lýkožrouta smrkového

Abstract
Tato bakalářská práce se zaměřuje na hydrologické sucho a jeho souvislost s výskytem lýkožrouta smrkového v chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Pozornost je věnována zejména období od roku 2000 do roku 2019. Popisuje a vysvětluje příčiny kalamitních stavů kůrovce v průběhu sledovaného období i historie a zaměřuje se především na souvislosti s hydrologickým suchem. Hlavními metodami použitými pro zpracování tohoto tématu je podrobná literární rešerše a analýzy hydrologických a kůrovcových dat.
This bachelor thesis focuses on the hydrological drought and his connection with Spruce Bark Beetle in the Jizera Mountains PLA focusing on the period from 2000 to 2019. Describes and explains the causes of bark beetle outbreaks during this period and in the history to focus primarily on connection with hydrological drought. Main methods used for processing this topic is detailed literature research and analysis of hydrological and bark beetle data.
Description
Subject(s)
lýkožrout smrkový (Ips typographus), smrkové monokultury, kůrovcová kalamita, degradace lesních porostů, sucho, hydrologické sucho, minimální průtoky, Jizerské hory, chráněná krajinná oblast, Spruce Bark Beetle (Ips typographus), spruce monocultures, bark beetle outbreak, degradation of forest stands, drought, hydrological drought, low flow, Jizera Mountains, Protected Landscape Area
Citation
ISSN
ISBN