Léčivé příběhy pro zlepšení klimatu ve třídě

Abstract
Předložená závěrečná práce se zabývá zlepšením klimatu ve třídě pomocí léčivých příběhů. Teoretická část pojednává o léčivých příbězích, klimatu ve třídě a práci s traumatem u dětí. Praktická část se zabývá vlastní praxí ve škole, která byla realizována ve druhé třídě základní školy. Cílem bylo vytvoření, realizace a vyhodnocení reedukačního programu zaměřeného na zlepšení třídního klimatu. Program byl rozdělen na dvě části. Část obecná se zaměřila na rozvíjení kompetencí napomáhajících k udržení dobrého třídního klimatu v obecné rovině. Druhá část byla zacílena na podporu dětí, které si prošly nějakou traumatickou zkušeností. Pro ně byly vytvořeny příběhy, ve kterých jsou skryta vhodná řešení k inspirování dítěte v reálném životě.
The presented final work addresses the improvement of the classroom climate through healing stories. The theoretical part is devoted to healing stories, classroom climate and work with children´s trauma. The practical part comprises own school practice, which was realized in the second class of a primary school. Its aim was to create, implement and evaluate a reeducational programme focused on a classroom climate improvement. The programme was divided into two parts. The general part concentrated on development of abilities contributing to keep a good classroom climate on a standard level. The second part aimed at supporting children who experienced trauma. Healing stories, offering hidden appropriate solutions to inspire children in real life, were therefore invented.
Description
Subject(s)
léčivý příběh, klima třídy, trauma, narativní přístup, reedukace, komunikace, násilí, spolupráce, healing story, classroom climate, trauma, narrative therapy, reeducation, communication, violence, cooperation
Citation
ISSN
ISBN
Collections