Komparace hlavních směrů vývoje dámského spodního prádla v USA a Československu v letech 1930-1980

Abstract
Vývoj módních trendů stejně tak jako vývoj spodního prádla velmi záležel na společnosti a ještě více na vedení daného státu. V Československu lze pozorovat vliv dopadů na módní oblast spojené s komunistickou nadvládou. Výroba oblečení a tudíž i spodního prádla byla ovlivněna znárodněním firem a zejména plánovaným hospodářstvím, jehož důsledkem docházelo v Československu k omezenému výběru střihů a barevné škály spodního prádla. V USA je naopak vidět nezávislost. V dobových časopisech se již od 30. let objevily reklamy na spodní prádlo a ve 40. letech pak fotografie spodního prádla na modelkách. Tato nezávislost je patrná i z některých odvážných střihů, kterými se staly například tanga z počátku 80. let. Ta se do šatníku československých dam dostala až po roce 1989.
The development of fashion trends is similar to the development of underwear, it depends very much on the company and even more on the leadership of the state user. In Czechoslovakia, influences associated with communist rule can be observed. The production of clothing and underwear was affected by the nationalization of firefighters and especially the planned economy, the possible consequences of attendance in Czechoslovakia and the limited choice of cuts and colored underwear. Independence is visible in the USA. Advertisements for lingerie have appeared in period magazines since the 1930s, and in the 1940s, photographs of lingerie on models. This independence is evident from other bold cuts that can be used as the first of the 80's. It was fed into the wardrobe of the Czechoslovak women only after 1989.
Description
Subject(s)
móda 20. století, spodní prádlo, USA, Československo, komparace, twentieth century fashion, lingerie, USA, Czechoslovakia, comparison
Citation
ISSN
ISBN