Setkání nitě ve tkanině

Abstract
Setkání přízí ve tkanině je důležitým parametrem. Na základě znalosti setkání je možné plánovat spotřebu materiálu na osnovu i potřebnou délku útku pro požadovanou délku tkaniny. Má tedy zásadní vliv na spotřebu materiálu. Hlavní náplní disertační práce je především vývoj metodiky měření setkání přízí ve tkanině. Všechny existující metody měření setkání mají své výhody a nevýhody. Cílem bylo nalézt metodu, která bude přesnější, nebude náročná časově ani nákladná vzhledem k laboratornímu zařízení. Nová metoda je založena na znalosti a porovnání dvou tahových pracovních křivek. A to tahové křivky příze vypárané ze tkaniny a příze volné, ze které byla tkanina vyrobena. Výsledky jsou porovnány s dalšími dvěma metodami. Přesnějším experimentálním stanovením setkání lze zpětně získat výšky vazných vln a použít je jako vstupy do predikčních vztahů. Výsledky měření setkání jsou dále využity k predikci tloušťky tkaniny na základě předpokladů Peirceova modelu. Byla zjištěna vysoká míra korelace mezi predikovanými a experimentálně zjištěnými hodnotami tloušťky tkanin.
A new method to measure the warp or weft yarn crimp in fabric is proposed. The method is based on the analysis of yarn tensile characteristics. In the proposed method, the yarns with predetermined distance are removed from fabric and clamped between the jaws of tensile-strength machine (Instron) without any pretension in the yarn and accordingly yarn crimp is measured. The results were also compared with other two existing methods. The results of yarn crimp in warp and weft direction of the fabric are found to be sensitive to selection of applied force range. Peirce's model of plain weave was used to predict the fabric thickness from the estimated values of yarn crimp. It is also observed that predicted and measured fabric thickness have statistically significant correlations.
Description
Subject(s)
Tloušťka tkaniny, Peirceův model, tahová pracovní křivka, setkání příze, tkanina, Fabric thickness, Peirce's model, tensile curve, yarn crimp, woven fabric
Citation
ISSN
ISBN
Collections