Dopad kurzových změn CZK na ekonomické výsledky vybraného českého exportního podniku

Abstract
Cílem této diplomové práce, která nese název Dopad kurzových změn CZK na ekonomické výsledky vybraného českého exportního podniku je vymezit a pochopit důvody, které vedly ČNB k vyhlášení jednostranného kurzového závazku ve výši 27 CZK/EUR, dále na základě vývoje vybraných ekonomických ukazatelů zhodnotit vývoj české ekonomiky před, během a po ukončení tohoto závazku a v konečné fázi zhodnotit dopady kurzového závazku na ekonomické výsledky vybraného podniku, kterým je společnost ROBIN-BABY, s.r.o.Tato diplomová práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První z nich je část teoretická, která se v rámci první kapitoly zabývá teorií měnového kurzu, devizového trhu a měnové politiky v čele s centrální bankou.Druhá část této diplomové práce, praktická, začíná s druhou kapitolou, která je s pomocí vybraných makroekonomických ukazatelů zaměřena na rozbor hospodářského vývoje České republiky, a to konkrétně od roku 2003, rok před vstupem České republiky do Evropské unie. Třetí kapitola se věnuje analýze dopadů změn kurzu na ekonomické výsledky vybraného podniku, využívaným metodám zajištění podniku proti kurzovému riziku a v poslední části zhodnocení dopadu kurzových změn na ekonomické výsledky podniku.
The aim of this thesis, which is entitled The Impact of CZK Exchange Rate Changes on the Economic Results of a Selected Czech Export Enterprise is to define and understand the reasons that led the ČNB to declare a one-sided exchange rate commitment in value of 27 CZK/EUR, further on the basis of the evolution of selected economic indicators to evaluate the progress of the Czech economy before, during and after the end of this commitment and in the final phase to evaluate the impact of the exchange rate commitment on the economic results of the selected company ROBIN-BABY, s. r. o.This thesis is divided into two main parts. The first is the theoretical part, which in the first chapter deals with the theory of exchange rate, foreign exchange market and monetary policy headed by the central bank.The second part of this thesis, the practical one, begins with the second chapter, which with the support of selected macroeconomic indicators focuses on the analysis of economic development in the Czech Republic, concretely since year 2003, just a year before the Czech Republic joined the European Union. The third chapter deals with the analysis of the impact of exchange rate changes on the economic results of the selected company, further with the methods used by the company to hedge against exchange rate risk and in the last part with the evaluation of the impacts of exchange rate changes on the economic results of the company.
Description
Subject(s)
Měnový kurz, devizový trh, centrální banka, kurzový závazek, kurzové riziko, ROBIN-BABY, s r o, Exchange Rate, Foreign Exchange Market, Central Bank, Exchange Rate Commitment, Exchange Rate Risk, ROBIN-BABY, s r o
Citation
ISSN
ISBN