Genius loci průmyslového města. Případová studie Mladá Boleslav

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bakalářská práce se zabývá výzkumem genia loci průmyslových měst. Jejím cílem je odpověď na otázku, zda i průmyslové město může mít svého genia loci. V první části práce je soustředěna pozornost na teorii genia loci a jeho komparaci s pojmy jemu podobnými. Tato část vychází z rešerší domácí i zahraniční literatury. Druhá část se zaměřuje na výzkum potencionálního genia loci průmyslových měst, založený na popisu příkladových měst a vlastním měření potenciálu města pro genia loci. V třetí části bude nastíněna geografie města Mladá Boleslav s důrazem na klíčový faktor rozvoje města, kterým je automobilový průmysl. Z dotazníkového šetření vnímání města a jeho genia loci obyvateli Mladé Boleslavi na jedné straně a ostatními obyvateli České republiky na druhé straně vyplynou údaje, které potvrdí nebo vyvrátí poznatky získané rešerší literatury a předchozím výzkumem.
This thesis focuses on research of genius loci from the view of industrial cities. The main task of the thesis is to find out if it is possible for an industrial city to have its own genius loci. The first part focuses on theoretical term genius loci and its comparation with similar terms. This part is based on domestic and also abroad literature. The second part focuses on the research of potential genius loci of industrial cities. This research is based on description of examples of industrial cities and very own measurements, which find out the potential genius loci of cities. The last part focuses on the geography of Mladá Boleslav, especially on its main economic element - automobile industry. This part is supplemented with questionnaire survey, which is based on comparing answers of inhabitants of Mladá Boleslav and other people from the Czech Republic.
Description
Subject(s)
genius loci, průmyslové město, Mladá Boleslav, dotazníkové šetření, genius loci, industrial city, Mladá Boleslav, questionnaire survey
Citation
ISSN
ISBN