Hodnocení vybraných oblastí finančního účetnictví v ČR účetní a daňový pohled

Abstract
Tato diplomová práce se zaměřuje na hodnocení majetku dle předpisů regulující účetnictví a daň z příjmů. Teoretická část práce se nejprve zabývá charakteristikou účetnictví s důrazem na účetní výkazy. Dále je zkoumán vliv daňové legislativy na vedení finančního účetnictví v České republice. Další část práce je zaměřena na rozdíl mezi účetním a daňovým pohledem na oblast hmotného a nehmotného majetku. Praktická část zobrazuje na příkladech z praxe, konkrétně u odpisů dlouhodobého hmotného majetku a technického zhodnocení, účetní pohled a vliv na základ daně z příjmů. Cílem práce je na základě prvotního zjištění situace ve zkoumaném podniku, navrhnout řešení pro uvedené případy z praxe, které povede k daňové optimalizaci. Zároveň diplomová práce upozorňuje na případná hrozící rizika spojená s výběrem dané varianty.
This diploma thesis deals with technical evaluation of assets according to the requirements of the accounting and tax regulations. The theoretical part deals with characteristics of accounting focused on financial reporting. Then it examines the impact of tax legislation on accounting in Czech Republic. The next part of this thesis is focused on the difference between the accounting and tax view on area of tangible and intangible assets. The practical part illustrates using practical examples, in particular, the depreciation and technical evaluation of tangible assets the difference between the accounting and income tax perspective. The aim of this thesis is to suggest a solution for the mentioned practical examples which will lead to tax optimization in the examined company. At the same time the diploma thesis informs about risks linked to selecting a solutions variant.
Description
Subject(s)
daň z příjmů právnických osob, dlouhodobý hmotný majetek, odpisy, technické zhodnocení, účetní jednotka, income tax, tangible fixed assets, depreciation, technical evaluation, accounting entity
Citation
ISSN
ISBN