Case study on the advantageousness of outsourcing

Abstract
Tématem této diplomové práce je Případová studie na výhodnost outsourcingu ve vybraném podniku. Práce je rozdělena do 4 kapitol a v první části se zaměřuje na teoretické poznatky a literární rešerši, v druhé části pak na aplikaci poznatků v případové studii. V teoretické části práce je obecně vysvětlen pojem outsourcing, teorie, které s ním souvisí, důvody k outsourcingu, dále je uveden výčet procesů vhodných k outsourcingu, procesní přístup a konečně nastíněn postup evaluace. Dále jsou uvedeny základní teoretické předpoklady pro finanční analýzu, její metody, potažmo pro projektovou finanční analýzu a risk management projektu. Následně jsou uvedena rizika, výhody a nevýhody spjaté s outsourcingem a nastíněny možnosti jejich kvantifikace, potažmo jak lze hodnotit pracovní výkon. V praktické části jsou pak aplikovány dané poznatky v případové studii pomocí finanční analýzy, analýzy pracovního výkonu, analýzy rizik, analýzy hodnot, strategického zajišťování zdrojů a vztahové analýzy a evaluace, jež vedou k hlavnímu cíli práce - zhodnocení výhodnosti outsourcingu a navržení případných zlepšení.Jedná se zejména o kvalitativní výzkum, používající expertních metod, transformovaných pro možnost kvantifikace v kombinaci s kvantitativním výzkumem reálné situace.
The topic of this master thesis is Case study on the advantageousness of outsourcing in a chosen organisation. The work is divided into 4 chapters and in the first part focuses on the theoretical findings and literature research, in the second part then on the application of these findings in a case study.The theoretical part explains the term outsourcing in general, the regarding theories, reasons for outsourcing, furthermore it enumerates the processes suitable for outsourcing, describes process approach and finally the framework for the evaluation. After that it states the theoretical framework of financial analysis, its methods, furthermore the project financial analysis and risk project management. Subsequently it states the risks, advantages and disadvantages connected with outsourcing and outlines the possibilities of their quantification, as well as how to evaluate a job performance.These findings are then applied in the practical part in a case study in means of financial analysis, job performance analysis, risk analysis, value analysis, analysis of the strategic sourcing options and the relationship analysis and evaluation which leads to the main goal of the thesis the evaluation of the advantageousness of outsourcing and improvement potential suggestions.The thesis is based mainly on the qualitative research, using the expert methods, transformed in order to quantify them in combination with quantitative research of a real situation.
Description
Subject(s)
Analýza rizik, chyby při outsourcingu, co ovlivňuje outsourcing, co vede k outsourcingu, důvody k outsourcingu, finanční analýza outsourcingu, hodnocení outsourcingu, hodnototvorný řetězec, kvantifikace rizik, outsourcing, pracovní výkon, procesní přístup k outsourcingu, projekt management rizik, rizika outsourcingu, strategické zajišťování zdrojů, strategie vztahů, výhody a nevýhody outsourcingu, Advantages and disadvantages of outsourcing, financial analysis of outsourcing, job performance, mistakes while outsourcing, outsourcing drivers, outsourcing evaluation, outsourcing influencers, outsourcing risks, outsourcing, process approach towards outsourcing, reasons for outsourcing, relationship strategy, risk analysis, risk project management, risks quantification, strategic sourcing options, value chain
Citation
ISSN
ISBN