Porovnání metod pro měření velikosti nano a mikro částic

Abstract
Bakalářská práce se zabývá metodami pro měření velikosti nano a mikro částic. První část práce je teoretická a jsou v ní vysvětleny dvě vybrané metody měření částic, a to dynamický rozptyl světla a obrazová analýza pomocí elektronové mikroskopie. Následně jsou popsána minerální vlákna (konkrétně čedičová a uhlíková) používaná pro výrobu nanočásticových plniv kompozitů, dále jejich výroba a vlastnosti. Zároveň je upozorněno i na zdravotní rizika používání nano a mikročástic. Experimentální část práce popisuje experiment testování nanočástic, při kterém byly použity uvedené dvě metody. Následně jsou vyhodnoceny a interpretovány výsledky měření a zhodnoceny klady a zápory jednotlivých metod.
This final paper examines methods for measuring nanoparticles and microparticles. The first part of the thesis is theoretical and clarifies two selected methods for measuring of particles that is a dynamic light scattering and an image analysis using an electron microscope. Afterwards there are described mineral fibres (namely basalt and carbon) that are used for production of nanoparticle additive of composites, and also their production and properties. It is pointed out some health hazards when using nanoparticles and microparticles as well. The experimental part of the thesis describes an experiment of testing of nanoparticles, where the two methods were used. Afterwards results of measuring are assessed and interpreted and the pluses and minuses of the methods are evaluated.
Description
Subject(s)
Bakalářská práce se zabývá metodami pro měření velikosti nano a mikro částic. První část práce je teoretická a jsou v ní vysvětleny dvě vybrané metody měření částic, a to dynamický rozptyl světla a obrazová analýza pomocí elektronové mikroskopie. Následně jsou popsána minerální vlákna (konkrétně čedičová a uhlíková) používaná pro výrobu nanočásticových plniv kompozitů, dále jejich výroba a vlastnosti. Zároveň je upozorněno i na zdravotní rizika používání nano a mikročástic. Experimentální část práce popisuje experiment testování nanočástic, při kterém byly použity uvedené dvě metody Následně jsou vyhodnoceny a interpretovány výsledky měření a zhodnoceny klady a zápory jednotlivých metod, Nanoparticles and microparticles, dynamic light scattering, image analysis using an electron microscope, basalt, carbon, carbiso, carbiso milled, fly ash, graphite, ACP
Citation
ISSN
ISBN