Zlepšení uživatelských vlastností boxerských rukavic

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Práce se zabývá zlepšením uživatelských vlastností boxerských rukavic z důvodu jejich nedokonalosti. Mnoho problémů je minimalizováno, pokud jsou použity prvotřídní materiály. Ale problémem všech boxerských rukavic je nesnadné vysoušení potu, které má za následek zápach vlivem šíření bakterií. Ale kvůli použitým materiálům boxerských rukavic je nemožné je prát. Nedílnou součástí používání boxerských rukavic jsou boxerské bandáže, které ruce zajišťují potřebnou fixaci a zároveň absorbují pot. Klasické bandáže jsou bavlněné, ale materiál s vyšší sorpcí by mohl být řešením pro minimalizaci potu a bakterií v boxerských rukavicích. Proto byl zvolen len a vlna a pro porovnání byly testovány i bandáže z nylonu (polyamid 6.6), který má obecně sorpci nízkou. Všechny zvolené materiály byly ve formě bandáží testovány při vlastních trénincích společně s tradičními bavlněnými bandážemi a srovnávány pomocí hodnocení přírůstku vlhkosti. Poté byly materiály testovány také v laboratorních podmínkách na přístroji Alambeta. Sledovány byly pouze rozdíly v sorpci.
The aim of this study is to improve user's properties of boxing gloves because of their imperfect performance. Many problems are minimized by using premium quality materials. But problem of every boxing glove is that it is difficult to drain the perspiration, which means spreading bacteria. Materials of boxing gloves are reason why we cannot wash them. Hand wraps are worn under the boxing gloves. They are used for protecting the hand and for absorbing perspiration. Cotton material is usually used for the hand wraps, but more absorbent hand wraps could be the solution for minimize perspiration and bacteria in boxing gloves. Linen and wool were chosen for testing and for comparison were tested nylon bandages, which have a low sorption. All materials in form of bandages were tested with the traditional cotton hand wraps during own training and were compared by assessing the moisture increase. Materials were also tested in laboratory conditions at Alambeta. Only the differences in absorbency of the materials were monitored.
Description
Subject(s)
boxerské rukavice, boxerské bandáže, box, bojové sporty, uživatelské vlastnosti, komfort, vlhkostní jímavost, sorpce, boxing gloves, hand wraps, bandages, boxing, combat sports, user's properties, comfort, moisture absorptivity, sorption
Citation
ISSN
ISBN