Příprava scintilační vrstvy z nanoprášku pro X-ray analýzu

Abstract
Tato diplomová práce se zabývá přípravou scintilačních vrstev z nanoprášků proX-ray zobrazovací analýzu. Motivací je vytvořit scintilační vrstvu s lepšími vlastnostmi z nanoprášků než scintilační vrstvy připravované z mikroprášků ve firmě Crytur v Turnově.Experimentální část je rozdělena na tři oddíly. V prvním oddílu se věnuji přípravě scintilačních nanoprášků YAG, LuAG:Ce, YSO:Ce. Pro přípravu vrstev jsem zvolil metody spincoating a elektroforetickou depozici. Experimenty provedené těmito metodami jsou popsány v druhém oddílu. V poslední části se věnuji vyhodnocení optických vlastností a homogenitě připravených vrstev. Podařilo se mi připravit několik vrstev různými metodami. Z výsledků experimentů plyne, že potenciálně nejkvalitnější vrstvy lzez vybraných metod připravit elektroforetickou depozicí.
This master's thesis is about the preparation of scintillating layers fromnanopowders for X-ray image analysis. The work is an attempt to create a nanopowder scintillating layer with better properties than the scintillating layers from micropowderscreated in the Crytur company from Turnov.The experimental part consists of three sections. In the first section, I focus on the preparation of YAG, LuAG:Ce, and YSO:Ce scintillating nanopowders. I use the spin coating and the electrophoretic deposition for the preparation of the layers. The experiments conducted with these methods are described in the second section. In the last section, I focus on the optical properties and the homogeneity of the resulting layers. I have successfully prepared multiple layers using different methods. The results suggest that the best layers could be created using the electrophoretic deposition.
Description
Subject(s)
Scintilátory, nanoprášky, LuAG:Ce, YSO:Ce, příprava vrstev, X-ray, tenké vrstvy, elektroforetická depozice, spin coating, Scintillators, nanopowders, LuAG:Ce, YSO:Ce, preparation of layer, X-ray, thin layers, electrophoretic deposition, spin coating
Citation
ISSN
ISBN