Specifika ošetřovatelské péče o centrální žilní katétr

Abstract
Bakalářská práce se zaměřuje na specifika ošetřovatelské péče o centrální žilní katétr. Dodržování aseptických postupů při péči o centrální žilní katétr vede ke snížení incidence infekcí spojených se zdravotní péčí a tím následně k nižší mortalitě, morbiditě ale i ke snížení ekonomické zátěže na zdravotní péči. Teoretická část se zaměřuje zejména na centrální žilní katétr, indikace a kontraindikace jeho zavedení, místo kanylace a typy centrálního žilního katétru. Výzkumná část je realizována kvantitativní metodou výzkumu pomocí dotazníku a cílem je zjistit znalosti všeobecných sestero centrálním žilním katétru, o aseptickém postupu při převazu a o prevenci infekcí spojených s cévními katétry.
The bachelor thesis focuses on the specifics of nursing care of the central venous catheter. Observing aseptic procedures for central venous catheter care helps to reduce the incidence of healthcare associated infections, to lower mortality and morbidity, but can also reduce the economic burden on health care. The theoretical part focuses mainly on the central venous catheter, the indications and contraindications for its inserting instead of cannulation, and types of central venous catheters. The research part was realized by a quantitative research method using a questionnaire, the aim of which was to find out about general nurses´ knowledge of central venous catheter, aseptic procedure in dressing and the prevention of infections associated with vascular catheters.
Description
Subject(s)
centrální žilní katétr, infekce spojené se zdravotní péčí, aseptický postup, všeobecná sestra, ošetřovatelství, central venous catheter, healthcare associated infections, aseptic procedure, general nurse, nursing
Citation
ISSN
ISBN