Dávky hmotné nouze jako prostředek, který zabraňuje sociálnímu vyloučení občanů v České republice.

Title Alternative:Destitution benefits as an instrument keep of social exclusion of residens in Czech Republic.
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The goal of my bachelor thesis consists in characterization of present status of help to citizens with the lowest income which should help them to eliminate their dependence on the social-security-benefit system. The system, in fact, tries to eliminate poverty trap, or in other words to eliminate creation of dependence on social security benefits. Secondly, the thesis describes problematic parts of material shortage, which should not act just as income compensation. The social help should correlate with activity of a client of the social-security-benefit system. Thereby I would like to refer to higher efficiency of the new system. The crux of my bachelor work is an analysis of social security benefits and social security benefits in material shortage, and analysis of efficiency factors.
Cíl bakalářské práce spočívá v charakterizování současného stavu pomoci občanům s nejnižšími příjmy, který jim má pomáhat dostat se ze závislosti na sociální síti. Tento systém se snaží odstraňovat past chudoby, neboli eliminovat vytváření závislosti na sociálních dávkách. Dále pak popisuje problematická místa systému hmotné nouze, která by již neměla vystupovat jako pouhá náhrada příjmu. Sociální pomoc by se měla více odvíjet od aktivity klientů sociálních dávek. Tímto jsem chtěl poukázat na vyšší efektivitu nového systému. Těžištěm práce je analýza dávek sociální potřebnosti a dávek pomoci v hmotné nouzi a zhodnocení vybraných faktorů efektivnosti.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 disketa; rozsah: 108 s., , 36 s. příloh
Subject(s)
social security, social help, social security benefit, social security benefit in material shortage, subsistence minimum, contribution to subsistence, additional charge for habitation, extraordinery immediate help, law, sociální zabezpečení, sociální pomoc, dávky pomoci v hmotné nouzi, životní minimum, příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc, zákon
Citation
ISSN
ISBN