Vývoj studijních oborů na SPŠ textilní v Liberci

Title Alternative:Development of fields of study at the secondary technical school for textile technology
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The thesis describes development of fields of study at the secondary technical school for textile technology in Liberec from the beginning to present time of school. At the same time this thesis foreshadows development of textile productions in region of Liberec and it foreshadows political and economic situation at separate time of school living. The first parts of the thesis brings near effect of technological expansion in sphere of textile productions to subject and form study of the textile school. Afterwards it tries to catch effect of economic and political situation to subject of this school at the separate time. The thesis deals also with an idea to catch of development of fields of study at the textile school in light of presented indicators, which is at the same time main objectives of this thesis. It was find in historic documents that technological expansion and political and economic situation have an effect to development of fields of study this school. We must assume that development of school is depending to changes of indicators in the future.
Tato bakalářská práce popisuje vývoj studijních plánů Střední průmyslové školy textilní v Liberci od založení školy až po současnost. Zároveň nastiňuje vývoj textilní výroby na Liberecku a jeho okolí a přibližuje politicko-hospodářskou situaci v jednotlivých etapách existence školy. V první části se snaží přiblížit vliv technologického rozvoje v oblasti textilní výroby na obsah a formu studia na textilní škole. Dále se snaží zachytit vliv hospodářských potřeb společnosti a politické situace dané doby na obsah studia školy. V druhé části se zabývá zachycením vývoje studijních oborů a studijních plánů textilní školy z hlediska výše uvedených indikátorů, což je současně cílem práce. Rozborem historických dokumentů bylo zjištěno, že technologický rozvoj stejně jako politická a hospodářská situace v dané době má vliv na vývoj studijních oborů školy. Lze předpokládat, že vývoj školy v budoucnu závisí na změnách těchto indikátorů.
Description
katedra: KPP; přílohy: CD ROM; rozsah: 46s., 9s.tab.příloh, 4s.obr.př
Subject(s)
textile production, vocational textile education, development of textile industry, the secondary technical school for textile technology, textilní výroba, odborné textilní vzdělávání, historie textilního průmyslu, spš textilní v liberci
Citation
ISSN
ISBN