Měření nasákavosti a tepelné jímavosti ručníků

Title Alternative:Measurement of absorbability and thermal capacity of towels
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The bachelor's thesis deals with absorbability and thermal capacity measurements of few basic types of towels. Absorbability is a material ability to absorb water. That is especially for towels the most important property. Thermal capacity is the parameter, which characterize the thermal touch. The aim of experiment 1 was to determine how much water stays on human body after an ordinary shower. Experiment 2 occupied with different properties' measurement on Alambeta device, based on obtained pressure value. The last experiment was to set the towels' drying time. Finally, the utility value was specified.
Bakalářská práce se zabývá měřením nasákavosti a tepelné jímavosti několika základních druhů ručníků. Nasákavost je vlastnost materiálu přijímat vodu, což je nejdůležitější vlastností právě pro ručníky. Měřením na přístroji Alambeta je zkoumán průběh tepelné jímavost ručníků se snižující se obsaženou vlhkostí. Tepelnou jímavost lze popsat jako parametr, který charakterizuje tepelný omak. Cílem experimentu 1 je zjistit, jaké přibližné množství vody dokáže ručník absorbovat po běžné sprše. Experiment 2 se na základě stanoveného tlaku působícího při utírání zabývá měřením průběhu jednotlivých vlastností na přístroji Alambeta. Posledním experimentem je zjištění doby sušení jednotlivých ručníků. Následně je stanovena užitná hodnota.
Description
katedra: KHT; přílohy: 4 vzorky, 1 CD; rozsah: 47 s.
Subject(s)
absorption capacity, thermal capacity, drying time, utility value, towel, nasákavost, tepelná jímavost, doba sušení, užitná hodnota, ručník
Citation
ISSN
ISBN