Aplikace NDC při reformě penzijního systému

Title Alternative:The Application of NDC according to the Pension System Reform
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The thesis is focused on the pension system in the Czech Republic and the possibilities of application of the NDC system to the current pension system, primarily in terms of the benefit of old-age pensions for different income groups of citizens. The thesis is divided into five chapters. The first chapter of this thesis is focused on the theoretical bases of pension schemes. They briefly describe the objectives and principles of pension systems, their classification, structure and factors affecting them. In the second part is introduced and analysed the current concept of the pension system in the Czech Republic, primarily its legislation, construction and problems which the Czech pensions currently face. The third part is devoted to the principles of the NDC system. These characteristics are delineated in the NDC system, its advantages and disadvantages, and there is also a description of the pension system in Sweden. In the fourth part the application of NDC pension system on the Czech system, and the subsequent comparison with the current pension system will be performed. The final part of the thesis is devoted to the proposal of solutions.
Diplomová práce je zaměřena na důchodový systém v České republice a možnosti aplikace NDC systému na současný důchodový systém, především z pohledu výhodnosti starobních dávek pro různé příjmové skupiny občanů. Diplomová práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola diplomové práce je zaměřena na teoretická východiska důchodových systémů. Jsou zde stručně popsány cíle a principy důchodových systémy, jejich klasifikace, členění a faktory, které je ovlivňují. V druhé části je nutno představit a analyzovat současný koncept důchodového sytému v České republice. Především jeho právní úpravu, konstrukci a problémy, se kterými se český důchodový systém v současnosti potýká. Třetí část textu je věnována podstatě NDC systému. Jde zde vytyčena charakteristika NDC systému, jeho výhody a nevýhody, a popis důchodového systému ve Švédsku. Ve čtvrté části bude provedena aplikace NDC systému na český důchodový systém, a následná komparace se současným důchodovým systémem. Závěrečná část diplomové práce je věnována vlastnímu zhodnocení.
Description
katedra: KPO; rozsah: 79 s.
Subject(s)
ndc, pension system, old-age pension, demographics development, contribution, income, ndc, důchodový systém, starobní důchod, demografický vývoj, příspěvky, příjmy
Citation
ISSN
ISBN