Likvidace podniku a její příčiny

Title Alternative:Liquidation of the company and its causes
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The aim of the diploma thesis is to evaluate the financial situation of the company BL, spol. s r. o. just before its liquidation and to define the causes of its entering into liquidation. The theoretical part deals with the explication of basic business terms, possible ways to end business and finally, basic bankruptcy models for financial analysis. The practical part is focused on characteristics of the particular company BL, spol. s r. o. and on a detailed analysis of its economic and financial situation just before the liquidation. The main methods, that were used to carry out the financial analysis, were bankruptcy models; specifically Altman´s model modified for the conditions of Czech companies by spouses Neumaier, credibility index IN and Taffler´s model with values for the manufacturing industry, and analysis of ratio indicators in the area of liquidity, profitability and activity. The final section of the thesis contains the subsequent consequential evaluation of results and formulation of particular economic reasons for entering into liquidation.
Cílem diplomové práce je zhodnocení finanční situace podniku BL, spol. s r. o. těsně před jeho likvidací a definovat příčiny pro vstup do likvidace. Teoretická část se ve své první části zabývá vysvětlením základních pojmů z oblasti podnikání, dále jsou zde vymezeny možné způsoby ukončení činnosti podniku a v závěru jsou popsány základní bankrotní modely pro finanční analýzu. Praktická část je zaměřena na charakteristiku konkrétního podniku BL, spol. s r. o. a na podrobný rozbor jeho hospodářské a finanční situace těsně před likvidací. Hlavní metodou, která byla využita k provedení finanční analýzy, byly bankrotní modely, konkrétně Altmanův model upravený manželi Neumaierovými pro podmínky českých podniků, Index důvěryhodnosti IN a Tafflerův model s hodnotami pro zpracovatelský průmysl, a rozbor poměrových ukazatelů v oblasti likvidity, rentability a aktivity. Závěrečná část diplomové práce pak obsahuje následné zhodnocení výsledků a formulaci jednotlivých ekonomických příčin pro vstup podniku do likvidace.
Description
katedra: KFÚ; rozsah: 93 s. (90 971 znaků)
Subject(s)
enterprise, cash flow, balance sheet, income statement, assets, liabilites, financial analysis, financial analysis indicators, bankruptcy models of financial analysis, financial management, financial health, risk, liquidation, podnik, cash flow, rozvaha, výkaz zisku a ztráty, aktiva, pasiva, finanční analýza, ukazatele finanční analýzy, bankrotní modely finanční analýzy, finanční řízení, finanční zdraví, riziko, likvidace
Citation
ISSN
ISBN