Příruční dozimetr s Geigerovou-Müllerovou trubicí a mikrořadičem

Title Alternative:Hand-held dosimeter with the Geiger-Muller tube and microcontroller
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Obsahem této bakalářské práce je návrh a vytvoření osobního dozimetru, který by byl schopen alespoň částečně nahradit funkci podstatně dražších, komerčních přístrojů. V teoretické části práce je shrnuta podstata a veličiny související s ionizujícím zářením. Pozornost je také věnována metodám měření a snímačům, včetně Geiger-Müllerových trubic použitých při výrobě. V krátkosti jsou představeny i různé typy dozimetrů. Praktická část popisuje realizaci elektroniky a vývoj programu pro desku Arduino Nano s mikrořadičem ATmega 328. Výsledný výrobek je poté kalibrován pomocí stronciového zářiče a referenčního dozimetru Gamma-Scout. V úplném závěru práce je provedeno měření spotřeby a radiačního pozadí v areálu Technické univerzity v Liberci.
The subject of this thesis is a proposition and a creation of a personal dosimeter, which would be (at least partially) able to substitute functions of the considerably more expensive, commercial devices. In the theoretical part, the essence and values of ionising radiation are summarised. The paper also focuses on sensors and methods of measuring, including Geiger-Müller?s tubes, used in the process of production. Furthermore, different types of dosimeters are briefly presente. The practical part of the thesis describes realisation of electronics and the development of the software for the board Arduino Nano with microcontroller Atmega 328. Then, the final product is calibrated by a strontium emitter and a reference dosimeter Gamma-Scout. In conclusion, the measure of usage and the radiation background in the campus of Technical University in Liberec is conducted.
Description
katedra: MTI; přílohy: 1 CD; rozsah: 76 s. (94 660 znaků)
Subject(s)
dozimetr, geigerova-müllerova trubice, ionizující záření, mikrořadič, dosimeter, geiger-muller tube, ionizing radiation, microcontroller
Citation
ISSN
ISBN