Řídicí jednotka s dálkovým ovladačem.

Title Alternative:Control unit with remote control unit
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem a realizací universální programovatelné řídicí jednotky a dálkového ovladače pro tuto jednotku. Systém je navržen tak, aby k němu bylo možno připojovat externí moduly, které budou s jednotkou komunikovat pomocí libovolné jednovodičové sériové komunikace. Systém má velmi široké možnosti využití, jelikož je možné k němu připojit modul s libovolnou funkcionalitou. V první části nalezneme popis mikroprocesoru PIC16F887, který slouží jako řídicí prvek celého systému. Ten je možné programovat pomocí jazyka C a zapojení je navrženo pro programátor PicFlash programmer od firmy MikroElektronika. V druhé kapitole je popsána sériová komunikace SPI, která je využita pro komunikaci mezi řídicím mikroprocesorem a vysokofrekvenčními moduly RFM12B. Pomocí těchto modulů je realizována bezdrátová vysokofrekvenční komunikace mezi dálkovým ovladačem a řídicí jednotkou. Hlavní část se zabývá návrhem zapojení pro řídicí jednotku a dálkový ovladač. Interakce s uživatelem je u řídicí jednotky zajištěna pomocí čtyř ovládacích tlačítek a dvouřádkového LCD displeje. Pro připojení externích modulů slouží šest konektorů RJ45. Jako zdroj energie je možné u řídicí jednotky využít buď externí stejnosměrný zdroj napájení, nebo napájení z uvedeného programátoru. Dálkový ovladač je také programovatelný a obsahuje dvanáct tlačítek. Napájen je lithiovým článkem CPAE-08/2005 a je zde integrovaný obvod MAX1555 pro dobíjení tohoto akumulátoru. Vše je řízeno stejně jako v případě řídicí jednotky mikroprocesorem PIC 16F887. Další část se zabývá inicializací a nastavením vysokofrekvenčního modulu RFM12B a jeho připojením k uvedenému mikroprocesoru. Pro tyto účely je zde navržena softwarová funkce SPI v jazyce C tak, aby byla plně duplexní a měla volitelnou šířku přenášeného slova. V poslední části nalezneme návrh a realizaci plošných spojů a jejich implementaci do pouzder běžně užívaných ovladačů.
This diploma thesis deals with the concept and the realization of universal programmable control unit and the remote control for this unit. System is designed to be joined to external modules which will communicate with a unit via any single-wire serial communication. The system has a wide range of use because there is a possibility to connect a module with any functionality to it. In the first part, there is a description of microprocessor PIC16F887 which serves as control component of the whole system. The microprocessor could be programmed by programming language C and is designed for PicFlash programmer from MicroElektronika Company. In the second chapter, there is described the serial communication SPI. This serial communication is used for communication between control microprocessor and high-frequency modules RFM12B. The high-frequency communication between remote control and control unit is realised via this modules. The main part deals with the concept of connection for the control unit and the remote control. Interaction with a user is provided by four control buttons and two-line LCD display. There are six connectors RJ45 for connection of external modules. The source of energy of control unit could be external unidirectional power supply or power from mentioned programmer. The remote control is also programmable and it contains twelve buttons. It is charged by lithium cell CPAE-08/2005 and there is the integrated circuit MAX1555 for charging this accumulator. Everything is controlled by microprocessor PIC 16F887, same as in case of control unit. The next part is about initialization and setup of high-frequency module RFM12B and its connection to mentioned microprocessor. For these purposes, there is the software function SPI designed in programming language C to be duplex and to have selectable width of transported word. In the last part, there is the concept of realization of printed circuit and its implementation to ordinary used cases of remotes.
Description
katedra: ITE; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 50 s.
Subject(s)
řídicí jednotka, dálkové ovládání, mikroprocesor, vysokofrekvenční přenos, control unit, remote control, microprocessor, high-frequency transmission
Citation
ISSN
ISBN