Vývoj nanovlákenných materiálů pro kryty ran

Title Alternative:DEVELOPMENT OF NANOFIBROUS MATERIALS FOR COVERS WOUNDS
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Diplomová práce se zabývá vývojem nanovlákenných materiálů pro kryty ran. Nanomateriály jsou v dnešní době s úspěchem používány v různých výzkumných a vývojových projektech v medicíně a farmacii, proto dnes často hovoříme o nanomedicíně. Léčba rány klade velký důraz na moderní nanovlákenné materiály na kryty ran a na požadavky, které jsou kladeny na strukturu a přípravu nanovlákenných materiálů i s ohledem na jejich biokompatibilitu a biodegradabilitu. Nanomateriály se pro své specifické vlastnosti neustále vyvíjí a jejich význam v hojení ran roste. Tato práce popisuje přípravu a testování sorpčních vlastností zeolitového prášku v nanovlákenné vrstvě a ve struktuře netkané textilie vpichované. Cílem práce je také měření sorpčních vlastností samotného zeolitového prášku na přístroji KRÜSS. Jako materiál pro výrobu nanovlákenných vrstev byl použit 12% polyvinylalkohol a 14% polykaprolakton. Netkaná textilie vpichovaná byla vyrobena z polyesterového vlákna. Oba materiály obsahující různé frakce zeolitu byly následně porovnány.
The thesis deals with the development of nanofibrous materials for wound covers. Nanomaterials are now successfully used in various projects in medicine and pharmacy, so today we often speak about nanomedicine. Healing of wounded places demond strong emphasis on advanced nanofibrous materials to cover wounds it as well the needs demands the structure and preparation of nanofibrous materials with respect to their biocompatibility and biodegradability. Using of nanomaterials for their specific properties and their evolutionary significance in wound healing grow. In the experimental part is described the preparation and testing of sorption properties of nanofibrous structures and needled nonwovens. Both structures consist of different faction of powder coating zeolit. The aim of this work is also experimental measurement of sorption properties of the powder itself by the KRÜSS device. As the material for the production of nanofibrous layer the 12% polyvinyl alcohol and 14% polycaprolactone was used. Needled non-woven fabric was prepared from polyester fibers. Both the zeolite containing various fractions were then compared.
Description
katedra: KTM; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 85 s.
Subject(s)
baktericidní nanotkaniny, biomedicinální polymery, hojení ran, kolagen, kyselina polymléčná, kyselina polyglykolová, kyselina hyaluronová, polyvinylalkohol, polykaprolakton, nanovlákno, netkaná textilie, bactericidal nanofabric, biomedical polymers, wound healing, collagen, polylactic acid, polyglycolic acid, hyaluronic acid, polyvinyl alcohol, polycaprolactone, nanofibers, non-woven fabric
Citation
ISSN
ISBN