Hodnocení tribologických vlastností elektrolytických povlaků Zn u tenkých plechů

Title Alternative:Evaluation of tribological properties of electrolytic zinc coating of thin plates
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The aim of bachelor thesis is to compare and evaluate microgeometric parameters and tribological properties of electrolytic galvanized sheet metal. The theoretical part is focused on the importance of using electrolytic zinc coatings in the automotive industry, production and properties of electrolytic zinc and tribology in metal forming processes. The practical part is dedicated to finding the coefficient of friction materials for electrolytic zinc-coated surfaces and microscopic evaluation of the tested substrates. Based on the results of the tested materials is an evaluation of the best surface for the deep drawing process.
Cílem bakalářské práce je porovnat a vyhodnotit mikrogeometrické parametry a tribologické vlastnosti elektrolyticky pozinkovaných plechů. Teoretická část je zaměřena na význam použití elektrolytických povlaků Zn v automobilovém průmyslu, výrobu a vlastnosti elektrolytických povlaků Zn a na tribologii v tvářecích procesech. Praktická část se věnuje zjištění koeficientu tření pro materiály s elektrolytickým povlakem Zn a mikroskopickému hodnocení povrchu testovaných substrátů. Na základě výsledků testovaných materiálů je vyhodnocen nejkvalitnější povrch pro zpracování hlubokým tažením.
Description
katedra: KSP; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 59
Subject(s)
tribology, forming process, zinc coating, friction, lubrication, tribologie, tvářecí proces, zinkový povlak, tření, mazivo
Citation
ISSN
ISBN
Collections