Tvořivost při řešení problémů v sociálních vztazích

Title Alternative:Creativity at the problem solving in the social relations
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
AbstractThe main topic of this bachelor thesis is creativity while problem solving within the framework of the Personality and Social Education. It focuses mainly on adolescent. The creativity in this work is based on creative team work in the safe environment. When preparing the programme I followed the sectional theme Personality and Social Education in ?General education programme for basic education?.The first part of the thesis is theoretical and deals with evolutional psychology of adolescents, creativity and importance of Personality and Social Education.The practical part contains draft of the programme. Moreover it describes the practical realization of the lessons and personal reflection of the instructor.The third part focuses on output feedback summary ? programme evaluation both by students and instructor.The conclusion is about evaluation concerning meeting the goals in particular lessons and also talks about contribution of Personality and Social Education when we solve adolescent problems in a creative way.
Tématem bakalářské práce je kreativita při řešení vztahů v rámci OSV a zaměřuje se na dospívající mládež. V práci je kreativita pojata jako vedená (směrovaná) tvůrčí skupinová práce v bezpečném prostředí na zadané téma. Při přípravě programu pro bakalářskou práci jsem vycházela z průřezového tématu OSV v RVP ZV a z jeho tematických okruhů.První část bakalářské práce je teoretická a pojednává o aspektech vývojové psychologie adolescentů, kreativitě a významu OSV. Vytváří teoretický podklad pro sestavení programů, které mají za cíl aplikovat témata OSV do školní výuky.Druhá část obsahuje návrh vlastního programu. Dále popisuje praktickou realizaci lekcí. Popisuje jak postup provedení, tak zaznamenává vlastní reflexi autorky-lektorky a pedagogického dozoru.Ve třetí části je shrnutí výstupů ze zpětné vazby ? hodnocení programu jak žáky, tak lektorkou.Závěr se věnuje zhodnocení naplnění cílů OSV v daných lekcích a přínosům OSV při kreativním řešení problémů ve vztazích adolescentů.
Description
katedra: KPP; přílohy: CD; rozsah: 75
Subject(s)
personality and social education, creativity, team work, comunication, problem solving, adolescence, interpresonal relation, programme, conflict, osobnostní a sociální výchova, adolescence, kreativita, komunikace, mezilidské vztahy, konflikt, řešení problémů, vlastní program, práce se skupinou
Citation
ISSN
ISBN